• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF zadovoljan na početku razgovora sa Srbijom

Izvor mondo.rs

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas Tanjugu, nakon zvaničnog sastanka sa delegacijom Srbije u NBS, da je zadovoljan započetim razgovorima. Prelomni trenutak za Srbiju, kaže mandatar Aleksandar Vučić.


"Uvek sam zadovoljan razgovorima, bila je odlična diskusija", rekao je kratko Ruf koji je prethodno Tanjugu objasnio da će detalje izneti u zajedničkoj konferenciji sa delegacijom Srbije, po završetku misije.

Plenarni sastanak u Narodnoj banci Srbije kojim su započeli zvanični razgovori Misije MMF sa domaćim zvaničnicima, završen je.

Sertić tvrdi da je Ruf oduševljen

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf oduševljen je kako napreduju reforme u Srbiji, tvrdi ministar privrede Željko Sertić, dodajući da je Ruf posebno pohvalio angažman premijera Aleksandra Vučića i njegovog tima. Danas je težište razgovora bilo na reformama u javnom sektoru, pre svega na smanjenju broja zaposlenih, rekao je Sertić, naglasivši da MMF i predstavnici Srbije nisu suprotstavljeni, da imaju iste ciljeve, a da domaćem timu, kako se našalio, više problema zadaje premijer Vučić, jer često ima daleko ambicioznije zahteve od MMF-a.

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf, izjavio je da se Aranžman uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno nagalasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani Programa.

Šef delegacije MMF-a Džejms Ruf, izjavio je da se Aranžman uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno nagalasivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani Programa.

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovorati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu, a najvažnije su racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturisanje velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države među kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija, itd.

"I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike", istakao je Ruf.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.

VUČIĆ: PRELOMNI TRENUTAK ZA OPORAVAK DOMAĆE PRIVREDE


Ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije, istakao je mandatar za sastav vlade, Aleksandar Vučić, u razgovoru sa delegacijom MMF-a povodom četvrte i pete revizije stend-baj aranžmana.

MMF podiže procenu rasta BDP sa 1,8 na 2,5 odsto

Međunarodni monetarni fond saglasio se da podigne procenu rasta BDP u Srbiji za 2016. godinu sa 1,8 na 2,5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović. "Prihvatili su 2,5 odsto, što je jako dobro, to će pomoći da se uklapamo u mere fiskalnog prilagođavanja, da ostanemo na putu održivog rasta u narednim godinama", rekao je Vujović novinarima u Vladi Srbije, posle prvih razgovora sa Misijom MMF u Beogradu. Vujović je rekao da to na najbolji način potvrđuje da je Srbija na dobrom putu, jer je MMF konzervativan i ne daje olako više procene rasta.

Vučić je naglasio da su dobri rezultati delom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju programa dogovorenog sa MMF i Svetskpom bankom, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

"Pred Srbijom su veliki rezultati, ali i visoki ciljevi, istakao je premijer Vučić i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu kao i na odlične prihode od naplate PDV-a, ali i poručio da je za oporavak ekonomije, neophodno suzbijanje sive ekonomije, kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune i da lično, svojim primerom, pomognu državi u naplati poreza.

"Država je", kako je naglasio, "sa svakim nenaplaćenim porezom, siromašnija".

On je, u ime Vlade Srbije, zahvalio svim članovima delegacije MMF-a na savetima i superviziji i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom trajanja posete delegacije MMF-a Beogradu.

NBS je prethodno saopštila da delegaciju Srbije predvodi governer NBS Jorgovanka Tabaković, koja i predstavlja Srbiju u MMF-u, a čine je i ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić, sa saradnicima.

Poseta misije MMF-a koju predvodi Džejms Ruf počela je 9. juna, a planirano je da traje dve nedelje.

Glavne teme razgovora predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji su stanje u budžetu i reforma javnog sektora i javnih preduzeća.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Prethodne tri revizije tog aranžamana bile su pozitivne, a četvrta je obavljena u februaru ove godine, pre vanrednih parlamentarnih izbora, pa je misija MMF-a odlučila da ona bude okončana posle formiranja nove Vlade Srbije.

Očekuje se da će Srbija dobiti pohvale za stanje javnih finansija, ali će morati da obrazlaže zašto kasni otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i sprovođenje reogranizacije velikih javnih preduzeća.

"IZVUČENO IZ KONTEKSTA"

Premijer Aleksandar Vučić najavio je pre tri dana da će penzije i plate u javnom sektoru biti povećane, ako fiskalni rezultati budu dobri i najavio da će buduća vlada pokušati da do kraja mandata ostvari prosečne plate od 500 evra.

Prethodno je šef misije MMF Džejms Ruf rekao da se zbog kašnjenja reformi sporije smanjuje teret plata javnog sektora u budžetu Srbije pa ne dolazi u obzir njihovo povećanje, kao ni penzija, ne samo u 2016. godini već ni u 2017. godini.

Vučić je, međutim, istakao da je ta ocena izvučena iz konteksta.

"Ruf je u toj izjavi dao mnogo dobrih i izvanrednih stvari, a ta je ocena izvučena iz konteksta, jer je on rekao da se neće povećavati plate i penzije ako ne bude dodatnih fiskalnih ušteda. Ali u našoj je zemlji samo negativno vest i to nam je ostalo valjda još iz turskog perioda", objasnio je Vučić.

Komentari 101

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MANOLO

Kolika vam je plata i da li radite na procenat ?

SDB

BUDITE ČLAN MMF I VEČNO STE DUZNI

Tajson

Ko ste vi ljudi,dajete pluseve,iz.kojix cumez,a

special image