• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKOČIO REJTING: Srbiji Fič dao BB-

Izvor Tanjug

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič rejtings (Fitch Ratings) ovoga puta zaista je povećala je kreditni rejting Republike Srbije. Sada je BB-, uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga.

Kako je saopštilo večeras Ministarstvo finansija, osnovni razlozi za poboljšanje kreditnog rejtinga sa B+ na BB- su, kako je navedeno, uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, zatim očekivane stope rasta privrede u narednim godinama i očekivani budžetski deficit na nivou od tri odsto BDP-a od 2017. godine. To će, konstatuje Ministarstvo, podržati silaznu putanju odnosa javnog duga prema BDP-u.

Takođe, upravljanje državom je visoko ocenjeno, kao i stepen političke stabilnosti i efikasnost Vlade Srbije, piše u saopštenju.

Kada je reč o ekonomskim pokazateljima, pozitivni fiskalni trendovi nastavljeni su u prvih nekoliko meseci 2016. godine, tako da je Fič rejtings revidirao naniže svoju procenu deficita tzv. opšte države za 2016. godinu, sa 4,0 na 3,3 odsto BDP-a.

Rejting skala Fiča

Fič sigurnost dugoročnih investicija gradira u deset glavnih stepenika na skali od najvišeg AAA do najnižeg D (odnosno NR - "bez rejtinga"). Sa međustepenicima (sa plus i minus) skala je gotovo trostruko duža, ili finija. Od toga četiri glavne kategorije – AAA, AA, A, BBB- "investicione" (sa preporukom "za investiranje"), dok su ostale "đubre" (junk). Srbija se sa BB- ("finasijska situacija značajno varira") nalazi ispod prve investicione za jednu, odnosno tri kategorije (ako se gleda i plus,minus).

U 2015. godini, Srbija je zabeležila realan privredni rast od 0,7 odsto, prvenstveno zasnovan na porastu investicija i neto izvoza, a pozitivni trendovi nastavljeni su i u prvom kvartalu ove godine.

U 2016, u prva tri meseca, zabeležen je privredni rast od 3,5 odsto na međugodišnjem nivou, ssto je najvissa stopa privrednog rasta od 2013. godine. Projekcija stope rasta privrede za ovu godinu revidirana je navisse, sa 1,7 na 2,4 odsto, procena je Fiča, a prenosi ministarstvo.

Ova rejting agencija ističe popravljanje platnobilansne pozicije Srbije kao jedan od razloga za poboljšanje kreditnog rejtinga.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjen je u 2015. godini na 4,8 odsto BDP-a, u poređenju sa 11,2 odsto BDP-a koliko je iznosio 2012. godine.

Porast izvoznih kapaciteta privrede, što je posledica prvenstveno snažnog priliva stranih direktnih investicija, značajno je doprineo smanjenju deficita tekućeg računa.

Strane direktne investicije su u potpunosti pokrile deficit tekućeg računa platnog bilansa u 2015. godini.

Poboljšanom kreditnom rejtingu, između ostalog, doprinelo je i zvanično otvaranje poglavlja u okviru procesa pristupanja EU. Bankarski sektor je dobro kapitalizovan.

Jaka privrženost Vlade Srbije sprovođenju reformi i uspessno okončane tri revizije MMF-ovog stend-baj aranžmana (tzv. iz predostrožnosti) tokom 2015. bili su takođe bitni činioci u donossenju pozitivne odluke Fiča u vezi nove ocene kreditnog rejtinga Srbije, piše u saopštenju.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kula

Samo nek nastavi da raste i mi da jacamo...eto ti zapada odma sa nekim novim otvaranjem zarista kod nas il bože sačuvaj bombardovanjem.

Tja

"Fič sigurnost dugoročnih investicija gradira u deset glavnih stepenika na skali od najvišeg AAA do najnižeg D (odnosno NR - "bez rejtinga"). Sa međustepenicima (sa plus i minus) skala je gotovo trostruko duža, ili finija. Od toga četiri glavne kategorije – AAA, AA, A, BBB- "investicione" (sa preporukom "za investiranje"), dok su ostale "đubre" (junk)"...zavrsen citat...Srbija je "junk",nema tu vise price,citanja izmedju redova,nasih zelja i fantazija.

80

Videćemo ko će da ulaže i koliko ljudi će biti zaposleno

special image