• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordan broj zaposlenih žena u svetu

U svetu je protekle godine bilo 1,2 milijarde zaposlenih žena ili 200 miliona više nego pre deset godina, objavila je Međunarodna organizacija rada (MOR) povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

U svetu je protekle godine bilo 1,2 milijarde zaposlenih žena ili 200 miliona više nego pre deset godina, objavila je Međunarodna organizacija rada (MOR) povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

U najnovijem izveštaju, MOR navodi da je plaćeni posao istovremeno u 2007. imalo 1,8 milijardi muškaraca.

Premda je porastao broj zaposlenih žena, pogoršan je protekle godine odnos između zaposlenih i nezaposlenih pripadnica "lepšeg pola", na 52,5 odsto, sa 52,9 odsto u 1997, prenela je agencija DPA.

MOR u izveštaju takođe konstatuje da je broj nezaposlenih žena u svetu u istom periodu povećan sa 70,2 miliona na 81,6 miliona, tako da je globalna stopa nezaposlenosti žena lane dostigla 6,4 odsto, u poređenju sa stopom nezaposlenosti muškaraca od 5,7 procenata.

U izveštaju se procenjuje da će, uprkos izvesnom poboljšanju, više žena nego muškaraca po svoj prilici raditi na nesigurnim i slabo plaćenim poslovima.

Generalni direktor MOR Huan Somavija je izjavio da žene nastavljaju u velikom broju da ulaze na tržište rada u svetu, ali da taj napredak "ne sme da prikrije upadljive nejednakosti koje još uvek postoje na radnim mestima širom sveta."

U bogatim zemljama, uključujući evropske, stopa zaposlenosti žena je još uvek tek oko 49 odsto. S druge strane, u zemljama istočne Azije, koje beleže snažan ekonomski rast, tu ekspanziju više prati veće zapošljavanje žena.

Prema podacima MOR, Kina i njeni susedi beleže najviši procenat zaposlenih žena, čak 65,2 odsto, dok su na dnu te lestvice afričke zemlje južno od Sahare sa samo 21,9 odsto žena koje imaju zaposlenje, ispred Bliskog istoka (28 odsto) i južne Azije (34 odsto).

Zemlje centralne Evrope i države bivšeg SSSR imaju prosečnu stopu zaposlenosti žena od 45,6, a latinoameričke od 47 odsto, pokazuju podaci MOR.

U izveštaju se konstatuje da je pristup tržištu rada još uvek problem za žene. Direktorka Biroa MOR za jednakost polova Evi Mesel je ukazala da je "pristup tržištima rada i pristojnom zaposlenju presudan za postizanje polne jednakosti."

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image