• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sertić:Železara neće biti kineski "trojanski konj"

Izvor Tanjug

Ministar privrede Željko Sertić kaže da Železara Smederevo neće biti "trojanski konj" za čelik u Evropu iz Kine.

Sertić tvrdi da Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu.

Komentarišući ispitivanje Evropske komisije da li Srbija prodaje čelik Uniji ispod tržišne cene on je dodao da je formiran ekspertski tim domaćih i stranih stručnjaka koji će da vodi pregovore sa Komisijom i da će na najedekvatniji način predstaviti šta je železara radila prethodni period.

"Pozadina je strah od kineskog čelika i rada čeličane u budućem periodu", rekao je Sertić gostujući na RTS.

On je dodao da su od kineskih partnera dobili uverenja da će najnovijim tehnologijama omogućiti da železara bude konkurentna na evropskom tržištu po principu čeličana koje rade u Evropi.

Na pitanje kako 0,05 odsto čelika ugrožava čelik i cenu u Evropi on kaže da su dešavanja oko čeličane u Smederevu malo ispolitizovana i da Eurofer, koji je privatno udruženje najvećih proizvođača čelika, pokušava sebe da zaštiti.

On je dodao da se slična procedura vodi i protiv Ukrajine, Rusije, Brazila, i naglasio da je železara važna, da je uslov rasta i razvoja.

Sertić je podsetio da se pred Evropskom komisijom vodi potpuno odvojeni postupak kolika je bila državna pomoć čeličani posle februara prošle godine.

"Taj proces se već vodi u okviru EU. Mi ćemo u svakom detalju sarađivati, konsultovati se. To je jedini put da izađemo na pravi način iz svega ovog", zaključio je Sertić.


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image