• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrolišite ruke tokom intervjua!

Tokom razgovora, odnosno intervjua sa potencijalnim poslodavcem treba povesti obavezno računa i o gestikulaciji rukama, jer je to treći, ali ne i manje važan element govora tela. U tome nam može pomoći analiziranje i posmatranje pokreta osoba oko nas

Saveti ljudima koji traže posao

Tokom razgovora, odnosno intervjua sa potencijalnim poslodavcem povedite obavezno računa i o gestikulaciji rukama jer je to treći, ali ne i manje važan element govora tela, savetuje Blic.

Tzv. otvoreni pokreti i gestikulacija, usmeravanje ruku prema osobi sa kojom razgovarate, tako da su vam dlanovi okrenuti na gore i vidljivi, karakteristični su pokreti za iskrene osobe koje su obično sigurne u sebe i otvorene prema drugim ljudima.

Pokazivanjem prsta ili približavanjem ruku ispred sebe dajete važnost onome što u datom trenutku govorite. Svakako je preporučljivo tokom intervjua izbegavati prekrštene ruke ili dodirivanje rukava – tako šaljete poruku sagovorniku da ste napeti, nervozni, nesigurni, a ponekad i neiskreni.

Šta goda da radite sa rukama tokom intervjua, potrudite se da svakako izbegnete neprestano "mahanje rukama i dirigovanje", jer tako ostavljate utisak veoma nervozne osobe koja nije sposobna za samokontrolu.

Često dodirivanje očnih kapaka i bilo kakvo čačkanje lica, nosa ili usta odvraća pažnju sagovornika sa onoga što govorite, a vi delujete nesigurni ili nezainteresovano. Ovo je naročito značajno, jer većina poslodavaca želi u svom timu komunikativne, otvorene i sigurne u sebe timske igrače.

Ovo što je navedeno predstavlja samo neke od osnovnih principa po kojima vas vaša podsvest razotkriva i iskusnom sagovrniku daje mnogo više informacija o vama samima o onoga što u dato trenutku govorite

Vežbom možete postići kontrolu nad svojim pokretima, a pravu meru i detalje sami ćete steći vremenom i iskustvom. Dobra vežba je da pokušate da se setite nekih osoba koje su na vas ostavile pozitivan, odnosno suprotan, negativan utisak.

Analizirajte i posmatrajte poželjne i nepoželjne pokrete koje čine te osobe te pokušajte da ih u sopstvenoj interpretaciji "ubacite" u svoj govor tela, ali ne tako da deluju spontano i izveštačeno!

Uostalom, već i sama svest o tome da sopstvenim telom i pokretima dajete vrlo jasne poruke sagovorniku učiniće da ćete češće prilaziti opušteno, te ćete biti otvoreniji za komunikaciju, dok ćete od nasrtljivaca braniti i bez reči, samo stavom i položajem tela.

Neverbalni deo procesa komunikacije može biti prepušten slučaju, spontan i neusiljen, neisplanirani deo vašeg razgovora sa potencijalnim poslodavcem, međutim mnogo je korisnije da i neverbalna komunikacija bude deo vaše isplanirane strategije tokom intervjua.

Kod nekih osoba, gestikulacija rukama je veoma izražena tokom govora, dok su drugi ljudi tokom intervjua, poput kipa, nepomični i nepokretni dok govore. Gestikulacija rukama jeste svakako najznačajnija, ali sasvim sigurno, ukoliko preterate to će svakako ometati normalan tok razgovora sa ispitivačem.

Pokret može skrenuti pažnju sa reči koje u određenom trenutku izgovarate ili im neplanirano dati potpuno drugo značenje i smisao.

Ovako se fokus razgovora lagano gubi u neprekidnim pokretima, mrdanju, pomeranju, micanju, mahanju, "dirigovanju",....

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image