• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partijski direktori u JP sve do februara 2021?

Izvor MONDO/Tanjug

Direktori javnih preduzeća u Srbiji mogu da se postavljaju kao do sada, uglavnom po partijskoj liniji i političkom dogovoru stranaka, samo do marta sledeće godine.

Rok do kada bi sva javna preduzeca u Srbiji morala da imaju direktore koji su izabrani na konkursu je 4. mart iduce godine, podsecaju iz Ministarstva privrede Srbije. To, medutim, ne znaci da ce od tog datuma firme kojima su suštinski vlasnici gradani Srbije, imati profesionalne umesto partijski podobnih menadžera, jer direktori koji su do tog datuma izabrani po starom zakonu o javnim preduzecima nastavljaju svoj mandat do njegovog isteka. Tako da bi partijski direktori mogla u Srbiji postojati i u februaru 2012. godine.

Bilansi javnih firmi "nisu baš sjajni"

Upitana o radu i bilansima poslovanja lokalnih javnih preduzeca, ona je navela da Ministarstvo privrede može samo da prati njihov rad analiticki i da nema nadležnosti koje ima za ona ciji je osnivac republika. "Poslednjih godinu, dve, rezultati nisu baš sjajni, to može i bolje, ali sacekajmo pocetak avgusta kada istice rok za predaju finansijskih konsolidovanih izveštaja pa cemo videti kakvi ce rezultati biti ove godine, ali kad je rec o lokalnim javnim preduzecima, to mora biti bolje", istice Drakulic. Ona je navela da se Republika ozbiljno pozabavila "svojim preduzecima" ciji je osnivac, i da se njihov rad strogo kontroliše, prati, smanjuju troškovi... "To ocekujemo isto od jedinica lokalnih samouprava- vecu ozbiljnost i odgovornost. Ministarstvo ce svakako biti partner i okviru nadležnosti pružiti svu mogucu pomoc i jedinicama lokalnih samouprava i javnim komunalnim preduzecima", rekla je Drakulic.

O "punom mandatu" direktora danas je govorila pomocnica ministra privrede za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeca, Dubravka Drakulic.

Ona je novinarima uoci konferencije cija je tema "Zakon o javnim preduzecima-primena na lokalnom nivou", rekla da je to rok do kada se izbor direktora javnih preduzeca mora obaviti, prema novom zakonu koji je stupio na snagu 4. marta ove godine.

"Zakon predvida da sva javna preduzeca i društva kapitala na koje se ovaj zakon odnosi moraju sprovesti konkurs za izbor direktora javnih preduzeca u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu zakona a to je 4. mart 2017. To je rok kada sva javna preduzeca moraju imati direktore koji su izabrani na konkursu", rekla je Drakulic.

Drakulic je navela da jedino direktori koji su po starom zakonu izabrani na konkursu nastavljaju svoj mandat do njegovog isteka.

Ona je navela da ima nekoliko direktora koji su izabrani po starom propisu, i to se odnosi na republicka javna preduzeca jer lokalna nisu bila u obavezi da po starom zakonu biraju direktore.

Tada su primera radi, izabrani direktor EPS-a, Resavice, Železnica Srbije.., dodala je ona.

Vlada vec drugu godinu zaredom donosi smernice za izradu programa poslovanja koje važe za lokalna javna preduzeca a osnivac- lokalna samouprava može dodati još neke smernice, naglasila je pomocnica ministra.

"Mi saradujemo sa lokalnim samoupravama pošto je veliki broj JKP na lokalu, tacnije, ima ih malo manje od 700. Gledamo da saradnju uspostavimo sa jedinicama lokalne samouprave, pre svega, a i da preko njih šaljemo sve informacije komunalnim preduzecima", rekla je ona isticuci da je uspostavljena i saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština što smatra korisnim u buducem radu.

Ona je navela da su neki konkursi u toku i da vlada ne može da postavlja direktore u vreme tehnickog mandata, vec direktori mogu biti samo u v.d statusu.

"Neki konkursi su u toku, za EPS je na primer, raspisan vec i taj posao ce biti okoncan nakon formiranja vlade", rekla je Drakulic.

Ona je na konferenciji rekla da u Srbiji ima 37 javnih preduzeca ciji je osnivac republika i oko 700 ciji je osnivac lokalna samouprava ili autonomna pokrajina.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I tako...

Ah,te prazne priče dragog nam komunizma..Sve dok bude ovakva lepa bajka za laku noć šetaćemo u živom blatu..Džabe super bdp,džabe i niska inflacija kad imate kumovska zapošljavanja..Što je najgore svi gradovi su po istom fazonu-BRUKA!!!!!!!

62

pa će se rok produžiti

Micko

@62 Ma koji rok to su price za malu decu. To se vise ne iskoreni. Zivi bili pa videli

special image