• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorene ponude za Galeniku

Izvor MONDO/Tanjug

Koverte sa dokumentacijom tri potencijalna strateška partnera Galenike otvorene su danas u Ministarstvu privrede, a dostavile su ih kompanije iz Indije i Brazila i britansko-ruski konzorcijum.

 Ministarstvo privrede: Otvorene ponude za Galeniku

Zainteresovani investitori su Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije.

Sve ponude ispravne

Prijave sva tri ponuđača stigle su blagovremeno i u skladu sa propisanim uslovima, utvrdila je komisija. Ba sledećoj sednici komisije, zakazanoj za utorak 2. avgust, biće prezentovaan izveštaj o pristigloj dokumentaciji sva tri ponudaća.

Nakon procene da li je dokumentacija validna, komisija će utvrditi ko je najbolji ponudač, a pregovori sa prvorangiranim mogu da traju najduže 90 dana. Tek po okončanju pregovora, znaće se ko će biti partner ove farmaceutske kompanije.

Procedura je takva da sledi analiza dokumentacije kako bi se utvrdila njihova valjanost, a sledeći korak je otvaranje finansijskih ponuda.

Konačnu rang listu utvrđuje komisija, a ponude za strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati ona kompanija koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u Galenici.

"Prilikom rangiranja uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije Galenike za 25 odsto kapitala i ponuđeni prihod države prilikom prodaje kapitala Galenike nakon isteka strateškog partnerstva", navode u Ministarstvu privrede.

Konačnu rang listu usvaja Vlada Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača.

Postupak privatizacije Galenike se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem
dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25 odsto akcijskog kapitala Galenike.

Strateško partnerstvo može trajati najduže pet godina, a od partnera se očekuje da sprovede operativno i finansijsko restrukturiranje Galenike čime će, kroz povećanje vrednosti te kompanije, biti stvorena dodatna vrednost za državu koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja Galenike, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala farmaceutske kompanije, čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za državu biti maksimizovani.

Strateški partner je u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju najmanje 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog
restrukturiranja.

PLAN B

U slučaju da ne bude sklopljen ugovor sa nekom od zainteresovanih kompanija, Vlada Srbije je spremila Plan B za rešavanje obaveza Galenike.

Taj plan podrazumeva da država podrži finansijsko restrukuriranje Galenike kroz više mera "koje imaju za cilj rasterećenje Galenike od obaveza prema državnim poveriocima i institucijama".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image