• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško do posla: SVAKI DRUGI nema čemu da se nada

Izvor Tanjug

Poslednji podaci pokazuju da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 706.000 lica. U poređenju sa istim periodom prethodne godine došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 5,3 odsto, kaže direktor NSZ Zoran Martinović.

Međutim, problem je što oko 50 odsto lica na evidenciji praktično spada u teže zapošljive i pitanje je ima li mnogo čemu da se nada.

"Ovo je jedna od najmanjih brojki u pogledu broja nezaposlenih u poslednjih nekoliko godina. Stopa nezaposlenosti je od januara do marta ove godine porasla je na 19 odsto i bila veća u odnosu na poslednji kvartal 2015. ali mislimo da će stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu sigurno biti niža, imajući u vidu da se broj nezaposlenih na evidenciji od marta kontinuirano smanjuje", rekao Martinović Tanjugu.

Manje na evidenciji zbog sezonskih poslova

On je ukazao da je vidljivo da se tokom letnjih meseci, kada su aktuelni poslovi u poljoprivredi, preradi hrane, građevinarstvu, broj lica na evidenciji smanjuje.

To znači da značajan uticaj imaju sezonski poslovi i mere aktivne politike koje su dinamičnije nego pre, ističe on.

"Ono što je problem je da veliki broj ljudi koji su angažovani na sezonskim poslovima zapravo radi u neformalnom sektoru i samim tim to se ne može kvalitetno odraziti na statistiku i ta lica dalje se nalaze na evidenciji i dalje i angažovani su u sekorima koji tokom letnjih perioda imaju potražnju za radnicima", objašnjava Martinović.

On ukazuje da višegodišnji problem predstavlja zapošljavanje polukvalifikovanih i nekvalifikovanih lica, kojih u u svakom trenutku na evidenciji ima preko 30 odsto i spadaju u teže zapošljive.

Svi koji ne poseduju veštine i radno iskustvo smatraju se teže zapošljivim kategorijama, ističu u NSZ.

Lakše se na tržištu rada snalaze inžinjeri informacionih tehnologija, građevinski inžinjeri, mašinski inžinjeri, farmaceuti, lica koja imaju zanate, kuvari, pekari, frizeri, moleri, zavarivači...

Evo ko je na listi teško zapošljivih

U teže zapošljive kategorije mogu se svrstati i mladi do 30 godina, lica romske nacionalnosti, osobe sa invaliditetom, lica starija od 50 godina.

Oko 50 odsto lica na evidenciji praktično spada u teže zapošljive, pojašnjava Martinović.

On je podsetio na to da počinju da funkcionišu usluge u klubovima za traženje posla, centrima za informisanje i profesionalno savetovanje.

"Oko 113 lokalnih samouprava je potpisalo sprazum sa NSZ, i u njima će se ove usluge odvijati i naši savetnici su počeli da rade u tim klubovima", rekao je on.

Građanima su na raspolaganju 20 novih centara za informisanje i profesionalno savetovanje, 60 klubova za traženje posla i 80 samouslužnih radnih stanica.

"Cilj je da se politika zapošljavanja delimično izmesti sa centralnog nivoa i približi lokalnim samoupravama koje su zaista prepoznale ove naše prioritete", rekao je Martinović.

Samozapošljavanje

U godini preduzetništva, veliko intersovanje je i za programe samozapošljavanja.

U ovoj godini stiglo je više od 6.500 zahteva za takve programe, a prošle godine bilo ih je oko 5.000.

Najveće interesovanje ove godine vlada za programe u oblasti proizvodnih delatnosti, odnosno u oblasti prerađivačke industrije, zanatskih programa, različitih usluga

Zaposlenost stalno rasla, u 2016. manji pad

Porazno: Niti radi niti se školuje 150.000 mladih

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arama

Pa da! I sad vi podstičite ljude da stvaraju porodicu,žene da rađaju decu. Kako,od čega?

trt

@Hit Ne morate verovati, al je tako. U oglasu sve pise, cak i plata (sto je kod nas retkost). Radio sam i ja za drugog, pa znam kako ne treba se odnositi prema radnicima. Al nije to poenta. Poenta je da ne razumem prijavljivanje na oglas ako vec ne zelis da radis. Meni se nikad nije desilo da me neko pozove a da ne odem na eazgovor. Cisto iz radoznalosti. A sto se tice jednog slobodnog dana, znam da je malo. Ali sa svim nametima koje ova banana drzava izmislja, ne mogu da ponudim vise od toga (u sustini je svaka druga subota slobodna, naravno uz vec pomenutu nedelju). A obratio sam se Birou prosli put kad mi je trebao radnik. Bolje da nisam.

RINGO

@trt Sto se plate tice,verovatno radniku dajes minimalac,a teras ga da radi kao da mu dajes milione! Da li sam u pravu?

special image