• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Ja nisam Putin, nema rešenja za gas

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Srbije već godinu i po dana radi na obezbeđivanju alternativnog načina snabdevanja gasom, ali za sada rešenja nema, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić i pozvao one koji imaju neki predlog da mu ga predoče.

Vucic je, u raspravavi u Skupštini Srbije, rekao da se Srbija našla usred globalnog rata koji se vodi preko gasa i drugih energenata, primetivši da za sada nismo stradali, ali, "ni krivi ni dužni", imamo poteškoca da dodemo do gasa.

Vlada je spremna da plati, kako je rekao, tržišnu cenu, ali i ukazao da su uvek neke zemlje u sukobu sa drugima, pa Srbija ne možemo da reši svoju situaciju.

"Pitanje je šta cemo sa gasom da radimo. Povecavacemo skladišta. Cilj nam je da imamo dve milijarde kubnih metara rezervi gasa, ako to imamo, mi smo zemlju obezbedili", rekao je Vucic i dodao da imamo rezerve za 3-4 meseca, nije panika, ali nemamo politicko rešenje.

Srbiji je sada potrebno oko dve milijarde kubika gasa, a za 10 godina, rekao je Vucic, kad se ocekuje veca industrijska proizvodnja trebace 3,5 miliona kubnih metara.

Vucic je pozvao svakog ko možda to rešenje ima, da ga i predloži, jer Srbija za sada dobija samo ruski gas preko Beregova u Ukrajini.

Vrativši se na obustavljeni projekat "Južni tok", Vucic je rekao da njega nema jer je Putin licno rekao da je taj gasovod mrtav, a ministarka Zorana Mihajlovic se, kako je rekao, nikako nije protivila tom projektu, zalagala se za njega.

"Ja nisam Putin i ne mogu da odredim drugacije, a nisam ni Bojko Borisov (premijer Bugarske) da mogu da kažem da može da prode kroz Bugarsku jer je to, pretpostavljam, bio prioblem. Video sam se i sa Putinom i sa Medvedevim, i drugi su rekli da se od tog gasovoda odustalo", rekao je Vucic.

On je podvukao da Srbija sada dobija gas samo preko Beregova u Ukrajini, ali i da ga brine situacija u toj zemlji, jer se, kako je naveo, prema njegovim informacijama, gomilaju se njihove trupe prema Krimu, a i Rusi su povecali borbenu gotovost.

"Išao sam i u Ameriku, i u Azerbejdžanu sam razgovarao. Pricao sam i sa Marošem Šefcovicem (EK) o interkonekciji, da oni daju 20 miliona, mi cemo 15 miliona da platimo, ali odakle ce da stigne taj gas - to je ono", rekao je Vucic dodajuci da on taj gas još ne vidi.

Prema njegovim recima, bilo je reci o kupovini tecnog gasa preko Madarske, ali Srbija nije, kazao je, zainteresovana da kupuje taj, dvostruko skuplji gas.

"Ja sam rekao da to necemo, necemo skuplji gas, hocemo jeftiniji", naveo je.

Vucic je rekao da je traženo i da se Srbija snabdeva preko "plutajuce platforme" u Grckoj, ali ni to, kako je rekao, nije moglo.

"I nema rešenja. Radimo godinu i po i na kraju jedini gas koji nam stiže je preko Beregova. Ako se prekine ta linija, ne daj bože, mi gasa nemamo. Mi brinemo svaki dan, nema gde nisam bio kod svakog ko ima gas išao sam, razgovarao sam", rekao je Vucic uz opasku da imamo rezerve za 3-4 meseca, i da nema mesta panici.

"Sve smo preduzeli, neko ce reci neuspešni ste, ali neka nam pomogne. Nek kaže gde gasa ima, a nema ga. Postao sam nervozan, govorili su mi uzmi drugi izvor, dajte nam bilo koji, nemamo", rekao je Vucic.

Pitao je, kako kaže, i za neku kolicinu rumunskog gasa iz Crnog mora, ali to su male kolicine, 300 do 400 miliona kubika, a ne može više ni iz Tap i Tanap pravaca.

Komentarišuci susret Putina i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, on je rekao da, ako se oni i jesu dogovorili oko gasovaoda, to može Srbiji da koristi jer ce Turci manje uzimati gasa iz Azerbejdžana.

Mandatar je ocenio da verovatno nema ništa od Severnog toka dva, sve je više problema i oko toga, komplikuiju se stvari, a Srbija je, kako je rekao, suviše mala.

"Naš je posao da izvucemo što više za našu zemlju", zakljucio je.

Komentari 76

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slovenka

Vučić je najočajniji na Balkanu, kratko i jasno .

Srki

Ala brate sta je botova :D

Kostadin

Srbiji treba gas ali Južni tok je zabranjen voljom velikih i dok oni ne reše medjusobna pitanja Srbija nema potrebe da pravi planove a nerealne projekte.

special image