• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Ciljanu inflaciju ćemo pogoditi u 2017.

Izvor Tanjug

Međugodišnja inflacija u Srbiji je već duži period ispod planiranog nivoa ali će se postepeno vraćati u granice ciljanog raspona u prvoj polovini sledeće godine, najavljeno iz centralne banke.

To što je nešto sporije u odnosu na očekivanja Narodne banke Srbije (NBS) iz maja meseca, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković predstavljajući Izveštaj o inflaciji za avgust.

Bolje nego dogovoreno sa MMF

Dodala je da NBS prognozira da će fiskalni deficit opšte države u ovoj godini biti smanjen na 2,5 odsto BDP-a, što je, kako je precizirala, znatno ispod cilja od 4,0 odsto, koji je utvrđen aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tabaković je, takođe, rekla da se u ovoj godini očekuje i pad deficita tekućeg računa na 2,0 procenta BDP-a, što je za 0,6 procentnih poena manje nego lani.

Prema njenim rečima, inflacija će i u naredne dve godine ostati niska i biće očuvana stabilnost deviznog kursa koji je važan u smislu da stabilan dinar vrši manji pritisak na uvozne cene.

"Pokazali smo u protekle četiri godine sposobnost da održimo stabilnost kursa kao i ukupnu stabilnost, što je rezultat usklađenosti monetarne i fiskalne politike", istakla je Tabaković, koja je toliko vremena na funkciji.

Tabaković je rekla da je u poslednje četiri godine ostvarena niska i stabilna inflacija u odnosu na raniji period i da razlog tome nisu efekti iz međunarodnog okruženja već smanjenje unutrašnjih neravnoteža i stabilan devizni kurs dinara, čime je inflacija svedena na nivo kakav imaju evropske zemlje.

Guvernerka je dodala da je nivo dinarske štednje povećan tri puta u odnosu na kraj 2012. godine, što pokazuje rast poverenja građana u domaću valutu.

Novi krediti građanima u dinarima porasli su za 75 odsto u ovoj godini, navela je Tabaković, dodajući da su kamate (na dinare), zahvaljujući smanjenju referentne stope na 4,0 odsto, pale za deset procenata.

Komentari 54

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LUDAK

Vi, već godinama pogađate,k’o prstom u d..e!!!

Olja

Nadam se da ce se nastaviti sa odgovarajucom monetarnom politikom i u ovoj godini koja je od izuzetne vaznosti za ekonomiju Srbije.

Branka

Inflacija je bitan ekonomski pokazatelj, ali,guvernerka uspešno drži pod kontrolom inflaciju sve ove godine.

special image