• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Idemo na to da budemo šampioni u Evropi"

Izvor MONDO/Agencije

MMF je zadovoljan postignutim rezultatima u Srbiji, a zato je i pristao da povećanje cene struje umesto za 7,7 odsto, bude 3,8 odsto, što je jedan evro po računu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

 "Oni su tražili povećanje od 7,7 odsto, a mi smo to spustili na 3,8 odsto. I dalje je struja u Srbiji jetinija nego u Albaniji, BiH itd. I to smo uspeli da nam oni ne zamere, da prihvate, i da kažu da je sve u redu", rekao je Vučić u Vladi Srbije komentarišući potvrdu dobre ocene MMF-a četvrte i pete revizije koja je stigla kasno sinoć.

Odobreno poskupljenje struje

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na odluku JP Elektroprivreda Srbije" da poveća cene električne energije za prosečnih 3,8 odsto, pa će nova cena biti 6,6 dinara po kilovatu i primenjivaće se od 1. oktobra. Saglasnost za to povećanje odnosi se na domaćinstva i male kupace koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama.

Vučić je istakao danas da javni dug ove godine neće preći 73 odsto od BDP-a, iako je bilo predviđeno 79 procenata.

On je, posle susreta sa direktorom EBRD-a Sumom Čakrabartijem, kazao da je na današnji dan u budžetu Srbije suficit u visini od 31,8 miliajrdi dinara.

Vučić je objasnio da je to za čak 115 milijardi dinara bolji rezultat od onog koji je predviđen sa MMF, i koji je usvojen u skupštini.

On je podsetio da je bio predviđen deficit u visini od 83 milijarde dinara.

Vučić je istakao da se nismo zadužili za čitavih 115 milijardi dinara, što je oko 950 miliona evra, zbog čega će javni dug biti daleko ispod planiranog.

Prema njegovim rečima, juli i avgust su po pitanju rasta BDP bolji od maja i juna, a do kraja godine je moguće da će privredni rast dostići i 3 odsto, a potom idemo na ono da budemo "šampioni u Evropi."

Vučić je podvukao da Srbija nema ozbiljnih problema.

Međutim, ukazao je da ćemo u decembru ući u deficit jer se tada plaćaju razni dugovi prošlosti, od pre 10 do 15 godina.

"Dolaze tada na naplatu razne Petrohemije i čuda. Moramo da namirimo neka čuda od mrtvaca koji nam iskaču od pre 10 do 15 godina", naglasio je on.

Aleksandar Vučić  jeistakao da je saradnja sa EBRD veoma važna, jer doprinosi dolasku novih investicija i rastu srpske privrede.

"Kako smo dogovorili 600 miliona evra za različite projekte, čini se da smo pronašli sve mehanizme da ubrzamo i uskoro se pokreće efektivan novac od 200 miliona za EPS, a očekujemo da još bude efektivan novac od 200 miliona evra za Železnice i vozna sredstva. Imamo još neke od projekata koje treba da guramo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su u Vladi Srbije zadovoljni saradnjom sa EBRD i da smo jedna od zemalja koja ima najbližu i najbolju saradnju sa tom bankom.

Kako je rekao, danas se razgovaralo o važnim projektima koji su pokrenuti, kao i o privatnom sektoru, podršci malim i srednjim preduzećima, biznis klimi, preduzetničkom duhu i privatizaciji.

Vučić je naveo da je bilo reči i o EPS-u i zajmu za za restruktuiranje duga Srbijagasa. Kako je rekao, za nas je to povoljan novac i nemoguće je dobiti povoljnija sredstva.

"U mnogim projektima smo zajedno sa EBRD, od Komercijalne banke do drugih. Grad Beograd ima dobru saradnju,a nadam se da ćemo uspeti da zajedno sa njima učestvujemo u renoviranju Nemačkog mosta", rekao je Vučić.

"Naša saradnja sa EBRD od izuzetnog značaja.Mislimo da ta saradnja treba da bude značajna za ceo region", rekao je on.

Na početku konferencije Vučić je uputio komentar predstavnicima EBRD-a da je kod njih očigledno "manja disciplina i da se službenicima u Srbiji ne može desiti da zvoni telefon za vreme važnih sastanaka".

Komentari 114

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

oni zadovljni, nas po dzepu alal im .

Dragan

Ko je nama na vlasti bre, MMF!?!? Kad smo to njima prodali državu a niko nas nije obavestio? Pitamo li se mi izasta u ovoj zemlji. I kad vec Vučko porediš stalno cene sa Evropskim i komšijskim poredi nekad i plate cisto da vidimo gde smo.

Јадни оловни војник

Често кад погледам коментаре на овакве вести помислим како ли је тим момцима и девојкама што морају да ботују. Велика већина њих се не слаже ни са чим што вУЧКо ради али немају посао, а родитељи не могу да их издржавају. Дуго времена сам беснео, а онда ми се познаник поверио да је један од њих. Не осуђујте их, има међу њима и пуно добрих али их је мука натерала. Многи су и сами свесни колико је то нечасно и како газе све своје принципе, али то им је каква таква шанса да ће добити икакав посао. Не знам, ја никад не бих могао, макар радио неку тешку физикалију...

special image