• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA CRNO: Na gradilištima ne mare za inspekciju

Izvor Tanjug

Inspekcija rada je tokom pojačanih kontrola u avgustu na gradilištima u Srbiji otkrila da je od 4.953 zatečena radnika njih 607 ili 12 odsto radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje.


Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, kontrolama je bilo obuhvaćeno 839 poslodavaca, a na nekoliko lokacija, prevashodno u Beogradu, radnici su u trenutku dolaska inspekcije pobegli sa gradilišta.

Najdrastičniji primeri rada "na crno" utvrđeni su kod poslodavaca koji izvode građevinske radove na Kopaoniku, gde su kod jednog poslodavca svi zatečeni radnici, njih 14, radili bez ugovora o radu.

Na jednom gradilištu u Tutinu od 11 angažovanih osoba, 10 je bilo neprijavljeno, dok je u Beogradu na opštini Zvezdara od 18 zatečenih radnika 13 radilo "na crno", na opštini Novi Beograd od 16 zatečenih 12 je bilo neprijavljeno, a na opštini Voždovac je od 10 radnika osam angažovano "na crno".

Takođe, u Vranju je kod jednog poslodavca zatečeno šest radnika i svi su bili neprijavljeni.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 137 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 27 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela 125 rešenja u oblasti radnih odnosa, 232 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 41 rešenje o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

butragenjo

Na gradilistima ne mare za inspekciju, a inspekcija ne mari za gradilista koja daju mito.

DOBRA

Zasto inspekcija i kom.policija ne kontrolise privatne radionice u naseljenim mestima koje zagadjuju zivotnu sredinu raznoraznim bojama i lakovima.Ocigledno su u dilu sa istima ili su u finansijskim dogovorima sa gradskim celnica,tako da mogu da nas truju godinama.Apelujem da se izmeste sve takve firme koje stvaraju buku i ugrozavaju zdravlje svih nas,a verujem da je takvih mnogo u nasim gradovima...,a tek neprijavljenih radnika...pa nikog ti ne prijavljuju sem svoju familiju!!!

Deda Veljko

Što se Vulin ne uozbilji i počne da radi svoj posao?

special image