• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ITALIJANI U ŠOKU: Legende Anjeli "beže" iz zemlje

Izvor Tanjug

Italijanska legendarna porodična kompanija Eksor holding, u vlasništvu familije Anjeli, seli se iz Italije, javlja ekonomska medijska agencija Blumberg, i ocenjuje da takva odluka nije mogla doći u gorem trenutku za premijera Rencija.

"Prvo je otišao Fijat, a onda Ferari. U subotu, porodica Anjeli, neprikosnoveni simbol italijanske industrijske moći, odlučila je na sastanku akcionara da preseli Eksor holding u Holandiju, raskidajući sve veze sa Torinom, u kome je osnovao fabriku automobila Fijat 1899. godine", piše Blumberg.

"Prirodan potez"

Predsednik Fijat-Krajslera, Elkan (40), tvrdi da je ovaj potez prirodan sled razvoja grupe i da je daleko od prekidanja veza sa Italijom u kojoj kompanija ima investicione planove vezane za fabrike automobila i novi stadion za fudbalski klub Juventus. "U Holandiji je sedište najvećeg dela imovine Eksora, tako da ovaj potez predstavlja evoluciju" kako bi se pojednostavila korporativna struktura, izjavio je Elkan, potomak osnivača Fijata, posle sastanka akcionara koji su se okupili poslednji put u Torinu u zdanju Lingoto iz 1920. godine, bivšoj fabrici automobil koja na krovu ima kružnu stazu.

Dok aktuelni šef tog investicionog holdinga, Džon Elkan, poriče da je odluka vezana za opadajuću atraktivnost italijanskih uslova poslovanja, poslovni ljudi se pitaju ima li Renci snage da zadrži i privuče investitore.

Preseljenje sedišta Eksora podrazumeva premeštanje malog broja poslovnih pozicija u Holandiju, dok će najveći deo Fijatovih i svi Ferarijevi automobili i dalje biti pravljeni u Italiji. Simbolika ovakve odluke je, ipak, tempirana u jako lošem trenutku za Rencijeve reforme. Za oko dva meseca, Italijani će glasati na referendumu o merama kako bi vlada u zemlji ostala stabilna, dodaje Blumberg".

"Zabrinjavajuće je što Anjelijevi napuštaju Italiju", izjavio je Rikardo Ili, predsednik kompanije za proizvodnju kafe Grupo Ili SpA, u jednom intervjuu na Ambrozeti forumu u gradiću Černobio, na italijanskom jezeru Komo.

Mada Renci nastoji da olakša regulativu za poslovanje i da reformiše vladu "to još uvek nije dovoljno da zadrži holding kompanije, poput ove u vlasništvu porodice Anjeli", rekao je on.

Njujorška agencija podseća da je Renci, otkakao je preuzeo dužnost premijera pre dve godine, putovao po svetu promovišući svoju zemlju i da je doveo u Italiju biznismene poput suosnivača i generalnog direktora Fejsbuka Marka Zukerberga.

Tokom Rencijevog mandata na čelu vlade, strana ulaganja u Italiju su se upetostručila na 74,7 milijardi evra (83,26 milijard i dolara), prema podacima objavljenim prošle nedelje na zvaničnoj internet stranici vlade.

Ipak, Italija se i dalje nalazi nisko na rang listi Svetske banke po jednostavnosti uslova za poslovanje, spustivši se u 2016. godini za jednu poziciju, na 46. mesto, dok su, primera radi, Holandija, Španija, Jermenija i Belorusija napredovale, navodi Blumberg.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima

I naš veliki vođja gura iz zemlje ljude koje imalo vrede. Ostaju mu članovi i botovi.

special image