• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zelene zgrade" - da prodišete i na radnom mestu

Izvor mondo.rs

"Zelene zgrade" su trend u svetu. Kod nas ih ima tek nekoliko. Ali, kada pročitate ovaj tekst shvatićete zašto je važno da ih bude što više.

U vremenu globalnog zagađenja, ali i opšte trke i frke za poslom, očuvanjem radne pozicije (ma kakva ona bila), malo je prostora za brigu o zaštiti životne sredine.

Ali, imamo li mi, ljudi, uopšte luksuz da se igramo sa onim što nam daje život? Doveli smo planetu Zemlju u opasnost, iz dana u dan vazduh je sve nezdraviji, a mi, flora bolesniji, pojedine životinjske vrste na rubu izumiranja...

Ekolozi i drugi naučnici upozoravaju na alarmantne podatke o zagađenosti, pa ono što se damas smatra skupim, poput električnih automobila ili takozvanih "zelenih zgrada", u budućnosti bi mogle da nam donesu mnogo više, nego što je u njih uloženo.

Šta je uopšte zelena zgrada?

To znači da je energetski efikasna, visokog nivoa komfora, da koristi obnovljive izvore energije, da je njen negativni uticaj na okruženje manji od standardne zgrade, ali i da su komfor korisnika i njeno funkcionisanje na najvišem mogućem nivou.

Takva zgrada postoji u Beogradu (ima ih, zapravo, nekoliko: IT park u Inđiji, nova zgrada američke ambasade...), a ovu "krije" staklena fasada. Reč je o zgradi "GTC Fortyone" u Bloku 41 na Novom Beogradu.

Zamislite da je u njoj vaše radno mesto, da je vaš radni dan oplemenjen rekreacijom - dolazite biciklom na posao, istuširate se i sredite, radite u prijatnim uslovima sa izobiljem svežeg vazduha i dnevnog svetla, gde senzori uključuju svetlo i određuju njegovu jačinu, gde reciklirate, štedite vodu i energiju… Na pauzi ste se odmorili na zelenoj terasi ili se prošetali po kraju i već obavili većinu dnevnih obaveza. Ukupno ste i efikasniji i zdraviji.

O Svetskom savetu zelene gradnje

Svetski savet zelene gradnje je centralna organizacija za preko 100 nacionalnih saveta zelene gradnje, među kojima je i Savet zelene gradnje Srbije. Svetski savet danas okuplja više od 27.000 kompanija i organizacija koje su članovi nacionalnih saveta zelene gradnje. Svetski savet ima misiju da vodi građevinsku industriju prema održivosti i da obezbedi da naše zgrade pokažu pun potencijal.

Prema nedavno objavljenim istraživanjima, prosečno oko 85 odsto troškova kompanija čine plate i doprinosi za zaposlene, pa stoga i najskromnija unapređenja zdravlja i produktivnosti zaposlenih mogu imati ogroman uticaj na profitabilnost (na primer - manji broj dana bolovanja).

Studije su pokazale da, na primer, unapređenje ventilacije povećava produktivnost do 11 odsto, a poboljšanje osvetljenja čak do 23 odsto. Pored toga, zelena unapređenja u zgradama značajno doprinose privlačenju i zadržavanju kvalitetnih radnika, što je od izuzetne važnosti za stabilnost i efikasnost procesa rada.

U vezi sa zelenim zgradama razgovarali smo sa Brankom Živković iz firme "EnPlus", koja nam je objasnila proces dobijanja licence za zelenu zgradu.

Najrasprostranjeniji na svetu sistem sertifikacije zelenih zgrada je američki LEED (skraćenica od Leadership in Energy and Environmental Design). To je prestižan sistem, dobrovoljan i komercijalan. Zato što je sistematičan i sveobuhvatan, izdvojio se kao garant visokog kvaliteta u izgradnji objekata. Više od 30.000 objekata u svetu je sertifikovano, a više od 40.000 u procesu sertifikacije.

U Srbiji u ovom trenutku šest objekata je završilo proces, četiri su dobila zlatnu LEED plaketu. Jedan od njih - prvi od tri poslovna objekta kompleksa "GTC Fortyone" - nedavno, pre mesec dana.

LEED je bio izbor investitora od samog početka. To znači da su već u prve linije procesa projektovanja ugrađene strategije za osvajanje LEED zlata. Odabran je sistem u kojem investitor kontroliše strukturu, opnu i sisteme objekta, ali zakupcima je omogućeno da sami dizajniraju svoj prostor.

Sistem nalaže da neki uslovi i procedure moraju obavezno da se ispune, a na bazi toga toga se osvajaju bodovi ispunjavanjem odabranih iz palete mogućih kredita. Kojih, koliko i kako, to je sve deo zajedničkog rada investitora, projektanta, izvođača, projekt menadžera i LEED konsultanata, ili poimence - GTC, ZAP, Gradina, Turner i Mace, i EnPlus.

LEED je strukturiran tako da pokriva različite oblasti održivosti - uslove vezane za lokaciju objekta i prevoz do nje, štednju vode, štednju energije, primenjene materijale, kvalitet unutrašnje sredine i inovativnost.

KOJE SVE USLOVE TREBA ISPUNITI DA ZGRADA BUDE "ZELENA"?

Prvo, lokacija je povoljna, dobro infrastrukturno povezana. Sasvim blizu, na pešačkoj udaljenosti su uslužne delatnosti - banka, restoran, odlična teretana, supermarket, obdanište, osnovna škola, hemijsko čišćenje, frizerski salon, apoteka... Ne mora da se seda u automobil, kruži u potrazi za parking mestom, da bi se obavile neke od dnevnih obaveza. LEED ceni, i nagrađuje bodovima, smanjenje zagađenja od manjeg korišćenja automobila, i podstiče šetnju i fizičku aktivnost.

Preporučuje se dolazak na posao javnim prevozom, radije nego sopstvenim automobilom, s obzirom da su stanice javnog gradskog prevoza, sa nekoliko linija, tu odmah ispred zgrade. Ako se ipak dolazi svojim kolima, najbolja parking mesta su za one koji voze električne i štedljive automobile. Nismo još dotle napredovali, ovo je budućnost i u Srbiji, ovakva vozila su na nivou izuzetka. Ali bolje i od toga - podstiče se dolazak biciklom na posao. Obezbeđen je zaštićeni parking za bicikle, a u objektima tuševi i garderobe za korisnike. Odlično se rekreirate, ne doprinosite zagađenju, ne plaćate gorivo i ne nervirate se u saobraćajnim gužvama.

Ima dosta otvorenog prostora oko sva tri buduća objekta ovog kompleksa, uključujući zelene krovne terase na dva od njih. Ono što je važno u urbanim sredinama je da se što više smanji efekat toplotnog ostrva, kada materijali zrače nazad prikupljenu toplotu, pa su ovde primenjeni oni svetlih boja, a krov obojen u belo.

Zelenilo je projektovano na takav način da su primenjene autohtone vrste - one koje su najbolje prilagođene prirodnim uslovima, kojima nije neophodno dodatno i obimno zalivanje, pesticidi i hemija. Svakako se na zelenilo ne troši ni kap pijaće vode, nego kišnica, zato što sve tri zgrade imaju ugrađene rezervoare za njeno prikupljanje i cevnu mrežu za irigaciju.

Voda se štedi i sanitarnim elementima sa tačno propisanim kapacitetima protoka. Ne možete da ugradite bilo kakvu slavinu - ona mora da bude štedljiva. Te je naš bilans više od 40% uštede vode u poređenju sa standardnom praksom.

zelena zgrada
Izvor: YouTube


Da li znate šta je svetlosno zagađenje?

E, pa ova zgrada tome ne doprinosi. Sve svetiljke koje su uz prozore, osim onih za nužnu rasvetu, automatski se noću prigušuju na pola snage, ističe Branka Živković i nastavlja: Unutrašnje osvetljenje je izvedeno isključivo LED toplim, za visoki komfor, svetiljkama, a dodatno štedljivo primenom senzora okupiranosti i mogućnošću prigušenja.

To će nam tamo kasnije, u našem energetskom modelu, kojim je simulirana ukupna potrošnja energije u zgradi, doprineti postignutoj uštedi od 17%. Ali da krenemo od oblika objekta u priči o energetskoj efikasnosti.

On je jednostavan i sveden, čime je omotač redukovan i efikasan. Puni delovi omotača su dobro zaptiveni i termički izolovani. Otvori na fasadi su ravnomerno raspoređeni, tako da budući korisnici u različitim delovima objekta imaju jednake i povoljne uslove komfora. S obzirom da je izbor investitora bila staklena zid zavesa, primenjeno je kvalitetno visoko selektivno ostakljenje, sa specijalnim filmovima koji smanjuju sunčevo zračenje, ali obezbeđuju izobilje dnevnog svetla.

U energetski model uneti su svi elementi omotača i opreme za osvetljenje, grejanje, hlađenje i klimatizaciju. Svaki komad je pažljivo izabran sa odgovarajućom ulogom u funkciji celine. Jedan od negativnih aspekata mašinske opreme je da generalno koriste rashlađivače koji uništavaju ozonski omotač. Ovde je to isključeno.

Na krovu su obnovljivi izvori energije - solarni kolektori za proizvodnju sanitarne tople vode.

U priči o materijalima, akcenat je na reciklaži. Napolju je određen zajednički prostor sa posebnim kontejnerima za razvrstavanje i odlaganje otpada, papira, kartona, stakla, metala i plastike. I ovde radimo za budućnost u kojoj će gradska čistoća ispratiti odavno napredne održive prakse.

A novi ugrađeni materijali i nisu tako novi - više od 30% od ukupne količine je reciklirani materijal, što je važno jer se time smanjuje negativan efekat po okolinu i potrošnja energije od ekstrakcije i obrade novih netaknutih materijala.

U LEED sistemu se i primena regionalnog materijala takođe veoma vrednuje, jer se drastično smanjuju troškovi i štetne emisije od prevoza. Više od 50% primenjenog materijala je regionalnog porekla, odnosno izvađeno ili proizvedeno unutar kruga poluprečnika 800 kilometara.

Kvalitet unutrašnje sredine i komfor su bazirani na preduslovima da objekat ima stalni dovod iznadprosečne količine svežeg vazduha po osobi, i da je cela zgrada nepušačka. Senzori koji registruju nivo ugljen dioksida u vazduhu su isprogramirani da uključe alarm ako uslovi variraju u odnosu na visoki kvalitet projektovane vrednosti.

Oprema i dovodi vazduha su u toku izgradnje bili zaštićeni, a nakon završetka izgradnje i obavljenog ispiranja, svi filteri promenjeni.

Svi ulazi u objekat, pa i iz garaže, opremljeni su otiračima, tačno određenih dužina, koji sprečavaju unos prljavštine i zagađivača spolja.


Ugrađeni materijali zadovoljavaju strogo propisane vrednosti štetnih isparljivih materija. To su one materije koje se nalaze u bojama, lepkovima, zaptivkama, premazima i drugim elementima, a koje isparavaju na sobnoj temperaturi i izazivaju zdravstvene probleme. U ovoj zgradi je svaki od tih materijala odabran tako da zadovoljava strogo propisane bezbedne vrednosti koje ne ugrožavaju zdravlje budućih korisnika.

Kojima je, u suštini, ceo ovaj sistem podređen.

Skup ovih mera čini gradnju pametnom. Važno je da se ovakvi ili slični sistemi redovno primenjuju i postanu dobra praksa u građevinarstvu. Dobro je za investitore, dobro je za korisnike, a važno je za društvo zato što se na taj način postižu uštede, veća efikasnost i brine o životnoj sredini u razmeri koja nešto znači, kaže Branka Živković i poručuje:

"Kada sledeći put prođete pored ove zgrade, biće ih tri u grupi, pogledajte je drugačijim očima. Jedan veliki zajednički napor se krije iza te staklene fasade, da se u građevinarstvu pokrene pozitivan uticaj koji sredina koju gradimo čini sredini u kojoj živimo".

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mojne

Ma, ko jos dise po parkovima, to nije in, a i sto bi postojale kratke pauze kad mogu ljudi po ceo dan da se de u kancelarijama

Target

A ljudi u Srbiji rade po supama, podrumima, rupama.

O cemu mi pricamo

Satnica u Srb 121din , a vi pisete o zelenim zgradama. Kada nam standard bude kao u EU mozemo pricati o globalnom zagr

special image