• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pirot: Tigar se bori, dug smanjen za trećinu

Izvor Tanjug

Korporacija Tigar ostvarila je u prvom polugođu 2016. dobit iz poslovanja pre kamata i poreza (EBIT) od 50,2 miliona dinara (406 hiljada evra) na konsolidovanom nivou.

To je ohrabrujući rezultat, u odnosu na 7,2 miliona dinara ostvarenih u istom periodu prošle godine, ali je situacija u preduzeću ii dalje teška, saopšteno je danas iz te pirotske kompanije.

Obaveze korporacije prema bankama i ostalim poveriocima, na ime dugova iz perioda pre 2013. godine, mesečno iznose oko 30 miliona dinara, ali su u Tigru uspeli da poboljšaju neto rezultat - neto gubitak za prvih šest meseci 2016. smanjen je na 161 milion dinara sa 239 miliona iz istog perioda prethodne godine.

Traženb u EU

Čurić je naveo da je, prema zvaničnoj objavi Evropske Komisije, Srbija, odnosno Tigar AD zauzeo visoko drugo mesto kao izvoznik gumene obuće u EU, odmah iza proizvođača iz Kine, sa izvozom u vrednosti od preko 4,0 miliona evra u periodu januar-april 2016. godine.

Operativna dobit pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je u prvih šest meseci 131 milion dinara (1,06 miliona evra), dok je u uporednom periodu prošle godine bila 101 milion dinara.

Prihodi su u prvoj polovini tekuće godine premašili milijardu dinara, i veći su za 15 odsto nego u odgovarajućem lanjskom periodu, kada je prihod od prodaje proizvoda i robe iznosio 889 miliona dinara.

"Iako je u prvom polugođu ostvarena značajna EBITDA, u proseku oko 21,8 miliona dinara mesečno, poslovanje Tigra i dalje opterećuju velike obaveze iz ranijih perioda koje značajno utiču na tekuće poslovanje i likvidnost firme", kaže generalni direktor Tigra, Branislav Čurić.

Čurić je takođe istakao da je u posmatranom periodu pušten u rad novi objekat fabrike za proizvodnju gumenih smeša, površine 1.780 metara kvadratnih, ukupne vrednosti 1,17 milona evra.

"Tigar je morao, i pored jako teške finansijske situacije da investira u ovu suštinski važnu proizvodnu celinu za celu korporaciju", rekao je on.

Tagovi

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

fićko

...privatizacija je osnov za kvalitetno poslovanje...ne znam u čemu je štos da se tigar ne privatizuje (da država preuzme dugove firme tigar jer je to manja šteta) pre svega kinezima i dobiće još jednu odličnu firmu kao što je mišlenov tigar gume sa preko 3 hiljade zaposlenih i platama od 50-120 hiljada dinara...

Nenad

Tigar ima dobre gume, kupujte domace ljudi, samo razvojem domace privrede mozemo ostvariti napredak i poboljsanje standarda

pirocanka

@Nenad nije to taj tigar sto proizvodi gume, to je tigar tyres (u vlasnistvu michelin-a) a ovo je tigar a.d. ;)

special image