• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knežević: Ova vlada završava svu privatizaciju

Izvor Tanjug

Proces privatizacije privrede će biti završen u mandatu ove vlade, a javna preduzeća će biti zdrava i stabilna u roku od dve do tri godine, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je za TV N1 rekao da će javna preduzeća od Resavice do Srbijagasa, biti profitabilna, i da je prošle godine u odnosu na 2014. već ostvaren napredak.

Ciljevi ove vlade su, kako je naveo, da ostvari mir i bezbednost u regionu, jer to je osnovno kako bismo ostvarili ekonomsku stabilnost.

Parafiskalna reforma

Knežević dodaje i da ce biti popravke pravnog sistema i da će problem parafiskalnih nameta na privredu biti rešen. "Vi imate lokalne samouprave koje imaju više od 70 i 80 parafiskalnih nameta na privrednika", navodi on i dodaje da će verovatno do kraja godine, zajedno sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu, doneti zakon koji će parafiskalne namete svesti na normalnu meru.

"Ciljevi Ministarstva su unapređenje poslovnog okruženja, završetak privatizacije, restrukturisanje javnih preduzeća, povećanje obima i veličine investicija koje dolaze u Srbiju i razvitak malih i srednjih preduzeća", navodi ministar i tvrdi da postoje konkretni planovi za njihovo ostvarenje.

Govoreći o malim i srednjim preduzećima, rekao je da su svesni da u vezi sa njima ima nekoliko problema - a prvi je uraditi standardizaciju i kvalitet njihovih proizvoda.

"Naučićemo ih kako, daćemo im alatke, edukovaćemo ih i daćemo im sredstva da se edukuju i pripreme marketinške akcije... Drugo je tržište - moramo im naći tržište", kaže Knežević.

"Mi kao država smo tu da budemo jedan dobar posrednik, da probamo s nekim garancijskim fondom, da probamo da sa manje rigidnim procedurama mala i srednja preduzeća priđu finansijskim sredstvima", kaže Knežević.

Ministar kaže da se do kraja godine očekuje otvaranje više od 20.000 novih radnih mesta.

"Mi već u ovoj godini imamo potpisane ugovore za 133 miliona evra investicija u našoj zemlji, to je nekih 8.500 radnih mesta, a do kraja godine očekujemo još nekih 20.987 mesta po ugovorima odnosno po upitima stranih investitora koji su tražili da dođu u Srbiju", rekao je Knežević.


ZA PLAĆANJE RADNIH MESTA 60 MILIONA EVRA

Govoreći o tome koliko je država dala za subvencionisana radna mesta u 2015. godini, kaže da nema još tačan podatak, ali da je to negde oko 60 miliona evra.

Knežević naglašava da Zakonom o ulaganjima, koji je izjednačio domaće i strane investitore, sve subvencije koje se daju investitorima, mogu da dobiju i domaći preduzetnici odnosno investitori.

Navodi da sada postoje limiti i, kako naglašava, jasni kriterijumi za zapošljavanje, a da su opštine podeljene u pet zona, i da za svaku postoji formula.

"Sada je to limitirano, od 3.000 evra po radnom mestu u našim najrazvijenijim lokalnim samoupravama, do 7.000 evra u nerazvijenim i devastiranim područjima", navodi ministar.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zeks

Naravno da treba zavrsiti privatizaciju kod nas,zasto bi u okruzenju samo Milo imao privatnu drzavu,sta je Aca nesposobniji od njega?!

Pera

Izgleda da nam ni Bog ne može pomoći. Svetla pozornice se gase. Radnik je čista nula, 10 sati rada za 200€ mesečno.

novosadjanIN

zavrsava...mozda...al na koji nacin?!?! Braci,kumovima i to kao Kostic za 1€ secerane... Odmah da se javim za privatizaciju dobrovoljno pa da vidim da li mogu da budem jedan od tih postenih gradjana koji ce ucestvovati na privatizaciji...

special image