• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema pelena ali traže pare: Štrajk u Hjundaiju

Izvor MONDO/Tanjug

Korejske firme su po zlu poznate među radništvom u Srbiji, a da kod kuće ne mogu tako lako da se izbore sa radnicima pokazuje i sveži primer Hjundaija.

Desetine hiljada radnika južnokorejske automobilske kompanije Hjundai motor stupilo je danas u štrajk zbog neuspeha pregovora o povećanju plata, što je prvi generalni štrajk za više od deset godina u toj kompaniji.

Gotovo 50.000 radnika u tri Hjundaijeve fabrike u zemlji napustili su danas svoja radna mesta, izjavio je jedan od portparola sindikata, a prenosi agencija Frans pres.

Štrajk u Hjundaiju
Izvor: YouTube

Celodnevni prekid rada je prvi generalni štrajk u toj kompaniji od 2004. godine, navodi francuska agencija, dodajući da će radnici od utorka do petka organizovati šestočasovni delimični štrajk.

Sindikat radnika Hjundaija je od 2012. godine organizovao delimične štrajkove svake godine. Naravno, u matičnoj Južnoj Koreji, radnici u automobilskoj i pratećoj industriji ne sreće se sa "srpskim" problemima fizičkog maltretiranja, seksualnog zlostavljanja ili teranja na nošenje pelena" (kao u južnokorejskim i italijanskim fabrikama u Srbiji), pa su stoga i njivi razlozi protesta uobičajeni - traže više plate i dodatne benefite.

U najnovijem zahtevu upućenom rukovodstvu, radnici zahtevaju povećanje plata od 7,2 odsto, kao i bonuse za zaposlene u iznosu od 30 odsto prošlogodišnje neto dobiti.

Hjundai je najveći južnokorejski proizvođač automobila, koji zajedno sa kompanijom Kia, predstavlja petu najveću automobilsku grupaciju u svetu.

Hjundai se, međutim, u proteklim godinama suočio sa poteškoćama zbog pada prodaje na tržištima u razvoju, kao što je Kina.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image