• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka: Dobre vesti za Srbiju!

Izvor Tanjug

"Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju. Zemlja se nalazi na dobrom putu privrednog rasta", poručuju iz Svetske banke.

Poslednji izvestaj Svetske banke govori o pozitivnom privrednom rastu Srbije u 2016. godini, uz ocenu da je ekonomska aktivnost zemlje ubrzana podstaknuta investicijama i izvozom, što je poboljšalo ranija ocekivanja Svetske banke u pogledu privrednog rasta Srbije u 2016.

"Imamo vrlo dobru poruku za Srbiju. Zemlja se nalazi na dobrom putu privrednog rasta. Ocekuje se da taj rast bude 2,5 procenata do kraja 2016. godine. Ono što je vrlo važno jeste da je ovaj rast sveobuhvatan, zasnovan na oživljavanju investicija, privatne i jave potrošnje, a raste i izvoz. Za nas ove vesti su vrlo dobre", izjavila je menadžerka Odeljenja za makroekonomsku i fiskalnu politiku Galina Vinselete za Tanjug.

Jesenji izveštaj Svetske banke, koji je danas predstavljen u Briselu, ali i u balkanskim zemljama koje su pokrivene analizama, ukazuje na cinjenicu da je fiskalni deficit Srbije smanjen na 2,5 procenata bruto društvenog proizvoda uz ocekivanje daljeg pada.

Uprkos dugom periodu formiranja Vlade u Beogradu posle aprilskih izbora Svetska banka naglašava da su u Srbiji nastavljeni napori na sprovodenju kljuccnih strukturnih reformi, kao što su reforme železnice i elektroprivreda.

 Nastavak napretka u reformama, posebno u okviru optimizacije javne uprave, bice od kljucnog znacaja za održavanje pozitivnog ekonomskog i fiskalnog ucinka u srednjerocnom periodu, što ce se odraziti i na otvarnje novih radnih mesta i smanjenje siromaštva, ocenjuju u Svetskoj banci.

Pojacana ekonomska aktivnost dovela je i do poboljšanja na tržištu rada u Srbiji, pri cemu je nezaposlenost sa prosecnih 17.7 procenata iz 2015. godine pala na 15.2 procenta u drugom kvartalu 2016.godine.

I nezaposlenost medu mladima je smanjena i to sa 42.4 procenta iz prethodne na 36.1 procenat ove godine. Istovremeno, realne plate su, posle tri godine uzastopnog pada, u prvoj polovini 2016. godine porasle za 3.3 procenat u odnosu na isti period prošle godine.

Inflacija nastavlja da bude ispod donje projektovane granice usled niskih cena energije i hrane.

Javne nabavke koce projekte

Veoma je važno reformisati javne nabavke u Srbiji, izjavio je danas šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, a direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg ocenjuje da javne nabavke umeju i po više godina da zakoce projekte u našoj zemlji. "Ja sam bankar, a ne strucnjak za javne nabavke, ali znam da kada imamo neki projekat moramo puno toga da uradimo i desi se da sve završimo i da se na kraju zaglavi upravo zbog loše javne nabavke. To je možda i najvažniji deo", kazao je Berg.


Strucnjaci Svetske banke navode da je u prvih 7 meseci 2016. godine budžet Srbije bio ”gotovo izbalansiran” što se vidi kao posledica pre svega vece naplate PDV i akciza. Javni dug se za isti period smanjio za 420 milona evra i sada iznosi 74.9 procenata bruto društvenog proizvoda.

U narednom srednjerocnom periodu, Svetska banka predvida vecu stopu privrednog rasta za Srbiju od oko 3.5 procenata, što bi trebalo da bude zasnovano na vecem izvozu, poboljšanim investicijama i vecoj potrošnji.

U pitanju je deseti redovni Ekonomski izveštaj za zemlje Jugoistocne Evrope. Ovaj izveštaj se objavljuje dva puta godišnje, a sadrži poslednja dešavanja, kljucne trendove i politike u oblasti ekonomskog razvoja Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i kratkorocna ekonomska predvidanja za region Zapadnog Balkana.

Ovogodošnji jesenji Ekonomski izveštaj nosi naziv ”Otporan privredni rast usred rastucih rizika”, a satavili su ga ekonomski strucnjaci Svetske banke koji rade u zemljama Zapadnog Balkana.

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Za vad dobra vest: da date jos kredita,da vracamo stare

Miki

Ma vazi...samo vi pisite kako nam ekstra ide ali ja odoh odavde

Serbia forever

Kad pročitaju ovu vest Srbi, koji rade u Nemačkoj, pa kad nagrnu nazad u Srbiju!?

special image