• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji ozbiljno prete sankcije zbog Srbijagasa

Izvor MONDO/Tanjug

Ministarski savet Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope će 14. otkobra u Sarajevu razmatrati uvođenje sankcija za Srbiju zbog upornog odbijanja Srbijagasa da razdvoji delatnosti i omogući konkurenciju na tržištu gasa u Srbiji.

Direktor Sekretarijata EZ Janez Kopac objasnio je u Skupštini Srbije da Srbijagas nije razdvojio sistem prenosa gasa od komercijalnog snabdevanja, što je na štetu potrošaca.

Kopac je na konferenciji za medije rekao da ima intenzivnu komunikaciju sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Anticem i izrazio ocekivanje da ce Srbija nešto preduzeti kao ne bi bila izložena toj neprijatnoj situaciji - uvodenju kaznenih mera.

Kako je rekao, Sekretarijat EZ je vec predložio uvodenje sankcija Srbiji ako ne dode do pomaka u naredne dve nedelje.

"Postoji veliki interes konurencije da dode na gasno tržište Srbije, što bi odmah snizilo gasa u Srbiji. Smisao uvodenja tržišta nije podizanje cena, jer to ne mora da bude, vec da se spreci nepravedno subvencionisanje", kazao je Kopac.

 On je objasnio da socijalna pomoc mora da bude targetirana samo na one koji to stvarno zaslužuju, pošto je iskustvo pokazalo da svi koji koriste subvnecije vrlo brzo bankrotiraju.

"Veliki problem je Srbijagas, jer nije rešeno kljucno pitanje odnosno razdvajanje delatnosti operatora sistema u vertikalno integrisanim gasnim prduzecima Srbijagas i Jugorosgas", rekao je Kopac tokom predstavljanja stanja u evropskim integracijama Srbije u oblasti energetike na skupštinskom Odboru za privredu, regionalni razvoj , trgovnu, turizam i energetiku.

Kopac je podsetio da se zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu još od 2013. vodi prekršajni postupak.

Kopac kaže da je EZ do sada samo jednom primenila sankcije, protiv BiH.

Sankcije mogu biti, kako kaže, uskracivanje sredstva EU iz razlicitih fonodava, oduzimanje prava glasanje, nadoknadivanje troškova saradnje sa EZ i drugo, ali i medunarodne finansije organizacije mogu obustaviti saradnju sa tom zemljom.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

To je Bajatovicevo cedo

Tricaa

Nema konkurencije, cena visoka.Kome odgovara?Pa državi naravno.Nista za narod nije urađeno niti će.Prazne priče i laži svaki dan.

Serbia forever

Ne može nas niko da ucenjuje i da nam dira Bajatovića, čak i po cenu sankcija!

special image