• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomske slobode: Srbija 101. od 150 država

Izvor MONDO/Tanjug

Srbija je po ekonomskim slobodama na 101. mestu od ukupno 150 država sveta. "Poražavajuća" vladavina prava, nepristrasnost i nezavisnost sudstva i poslovna regulacija.

Srbija je rangirana kao 101. zemlja od 150 država po ekonomskim slobodama prema Frejzerovom indeksu ekonomskih sloboda, izjavio je danas predsednik libertarijanskog kluba Libek Miloš Nikolić.

On je novinarima na konferenciji "Ekonomske slobode u Srbiji", koju je organizovao Libek u saradnji sa Institutom Frejzer (Fraser) iz Kanade i Atlas mrezom iz SAD, kazao da je u Srbiji "posebno poražavajuća" vladavina prava, nepristrasnost i nezavisnost sudstva, kao i poslovna regulacija.

Nikolić je naveo da su ključne preporuke na danas održanim panelima sa stručnjacima da u Srbiji treba više da se radi na reformi sudova i jačanju vladavine prava, kako bi se stvorio temelj za dalje reforme.

Prema njegovim rečima, ekonomske slobode su veoma značajne za ekonomski prosperitet jednog društva i bez njih nema ekonomskog rasta.

"Sa prevelikim regulacijama ne možete lako da se pokrećete i razvijate posao, a to utiče i na sam prosperitet građana", kazao je Nikolić dodavši da sve zemlje u kojima je visok nivo kvaliteta života i gde su kvalitetne javne usluge, imaju visok nivo ekonomskih sloboda.

Član fiskalnog saveta Vladimir Vučković kazao je da su svi učesnici današnjeg panela na kojem se govorilo o veličini javnog sektora, jednoglasni da na srednji rok Srbija mora da teži jeftinoj državi, a to znači da treba da smanji javne rashode za nekoliko procenata.

"Smatramo da je to dobar strateški pravac, ali do tog rezultata nije lako doći", rekao je on dodavši da pažljiviji treba da posmatramo tekuće rashode, subvencije i transfere, odnosno one delove gde je Srbija posebno loše kotirana.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da daje bolje uslove privatnom sektoru, a da bi do toga došlo potrebno je unaprediti rad državnih institucija.

On je naveo i da u Srbiji i dalje ima previše zaposlenih koji rade u javnom sektoru i da tu i dalje ima prostora za smanjenje.

"Privatni sektor je preopterećen masom zarada u javnom sektoru zato treba smanjiti njihov broj i urediti njihove zarade", kazao je Vučković, ali je naglasio da u nekim institucijama nedostaju kvalitetni i stručni ljudi.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tricaa

Ekonomske slobode, šta to bi?Centralizacija nikad jača, a puna usta decentralizacija.Botovi da vas cujemo!

Nikola

Alo bre!! Jel receno Nemacka pa mi?!!! Kakvi su ovo tekstovi? Brisi ovo! Sramota kako nam dobro ide a vi pisete ovo! Vec 5 dana nije bilo ni jedno samoubistvo, zlatni period je pred nama! Prosperitet samo cveta, plate i oenzije su na rekordnom maksimumu, bruto domaci proizvod probija krov koliko raste! Pitanje dana kada cemo postati vodeca svetska ekonomska i vojna sila!

Dex

Nemoguce.To govore zato sto mrze naseg gospodara i zele da zaustave reforme

special image