OBOREN kredit u švajcarcima! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

OBOREN kredit u švajcarcima!

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

U Novom Sadu je doneta prva presuda kojom je raskinut ugovor između korisnika stambenog kredita u švajcarskim francima i banke.

 Najpre je takvu presudu doneo Viši sud, a potom je Apelacioni sud odbio žalbu banke i potvrdio presudu o raskidu ugovora.

Novosađanin kojem se, zahvaljujući sudskoj presudi, raskida ugovor o stambenom kreditu vezanom za kurs švajcarca, o tome ne želi javno da govori. Pre osam godina banka mu je isplatila kredit u dinarima, i to sedam miliona. Do sada je otplatio šest i po miliona, a duguje još – 13 miliona. Prema presudi Apelacionog suda, neće morati da plati ceo iznos.

"Ugovor o kreditu je raskinut, dakle rezultat toga je dinarska restitucija – svaka strana mora da vrati drugoj ono što je od nje primila u dinarima. Na to će i jedna i druga strana platiti zateznu kamatu. I klijent će određenim iznosom, koji je pet puta niži od onoga što duguje sada po planu otplate, moći da zatvori kredit, a stan mu ostaje", kaže za RTS Dejan Gavrilović iz Udruženja građana "Efektiva".

Inače, pre tri godine Prvi osnovni sud u Beogradu je takođe presudio u korist klijenta, a protiv jedne poslovne banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima.

To je prva presuda u korist jednog klijenta u sporu s bankom u Srbiji koja je jednostrano izmenila ugovornu klauzulu. O tome čitajte OVDE.

U "Efektivi" očekuju da istim putem krene ostalih 20 hiljada dužnika u švajcarskim francima.

"U slučaju raskida ugovora, odnosno pravosnažne presude za raskid, klijent je u mnogo povoljnijem položaju nego ako bi prihvatio konverziju. Tako da mi od ovog trenutka odustajemo od zahteva za konverziju, ne tražimo više donošenje Zakona. Pokušaćemo da animiramo što više ljudi da podnese tužbu za raskid ugovora i na taj način trajno reše svoj problem", kaže Gavrilović.

Dužnike je dodatno ohrabrila ocena sudije Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića da su krediti u švajcarcima izgubili smisao za jednu od ugovornih strana, odnosno klijente, i da su ugovori o tim kreditima podložni raskidu.

"Nikada nisam rekao da će Ustavni sud nešto prihvatiti, još manje da će stati u zaštitu korisnika ovih kredita. Rekao sam da, u slučaju da redovni sudovi ne pruže zaštitu korisnicima kredita u švajcarskim francima, nastaje problem koji će se u postupku po ustavnim žalbama naći pred Ustavnim sudom. Ako i Ustavni sud ne reši ovo pitanje, ono će se svakako rešavati pred Evropskim sudom za ljudska prava", izjavio je sudija Ustavnog suda Dragiša Slijepčević.

Ni komercijalne banke ni NBS nisu hteli da se izjašnjavaju šta misle o presudi i kakve bi posledice mogli da imaju masovni raskidi ugovora. U njihovom udruženju su nam rekli da će se oglasiti tek kada na sednici Upravnog odbora o tome zauzmu stav.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 52

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neutral

Drago svaka cast ,Ajmo gistru pive!

Jalapeno

Komentari tipa "duguje jos 13 milion, uzas" su potpuno povrsni jer treba uzeti u obzir kamatu, godisnje troskove I promenu kursa. Jos je Jelasic ukazivao na to da se krediti u svajcarcima ne uzimaju upravo zbog mogucih oscilacija. Ali vecina je potrcala jer u tom trenutku je kurs bio odlican. Pravno gledano, ako se banka za taj kredit zaduzila takodje u svajcarcima I iste plasirala, tuzba nece uroditi plodom. Ali ima banaka koje su plasirale kredite indeksirane u svajcarcima a zaduzivale se na medjunarodnom trzistu novca u evrima. U tom slucaju se sigurno dobija presuda. U sustini, sta su trazili to su I dobili.

Dinar

Bravo! Ova vest me je zaista obradovala,iako nisam nikada imao stambeni kredit!Tako se vodi računa o građanima Srbije!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU