• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolest plavog jezika stigla i do Zlatibora!

Izvor MONDO/Agencije

U Čajetini su od bolesti plavog jezika obolele 104 ovce, 30 je uginulo, dok je istovremeno registrovano sedam goveda zaraženih ovom bolešću, od koji je jedno uginulo.

Bolest plavog jezika, koja inace napada ovce i goveda, zabeležena je u sedam opština Zlatiborskog okruga i to u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši, Cajetini, Bajinoj Bašti, Kosjericu i Požegi.

Ovo virusno oboljenje, koje prenose komarci, do sada je identifikovano u 57 poljoprivrednih domacinstavana, odnosno u 14 cajetinskih sela.

Veterinar Dušan Kneževic rekao je za Glas zapadne Srbije da je prvi slucaj u Cajetini prijavljen 26. septembra u poljoprivrednom domacinstvu Arandela Slovica iz Golova, gde je obolelo pet ovaca.

U meduvremenu, uginule su još dve ovce i jedno jagnje, a dve novoobolele su se upravo ojagnjile.
Vakcina za sada u Srbiji nema, tako da je jedini nacin lecenja brzo prepoznavanje simptoma i adekvatna terapija.

Bolest se ne prenosi sa životinje na životinju, medutim dok se vakcina ne obezbedi i donese oduka o vakcinaciji, neophodno je da vlasnici životinja prate stanje i na vreme obaveste veterinara, savetuje Kneževic.

U dogovoru sa inspektorima veterinarske struke prave se spiskovi na terenu kako bi se obolele životinje registrovale kako bi Ministarstvo nadoknadilo štetu svima kojima su životinje uginule dok ne stignu vakcine.

Kako se bolest ne bi širila, meso se nece koristiti ni za ishranu lešinara.

Kneževic dodaje da je zbog pojave bolesti plavog jezika trgovina stokom zabranjena, a klanje je dozvoljeno samo zdravim grlima koja su prethodno pregledana i to samo u klanicama koje se nalaze na podrucju opštine Cajetina.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kum Ruzvelt

Kakvo jagnje , plavi jezik ćau-ćau (kineski borbeni pas) ...

Banovo Brdo

Napredna,srećna srbija. Ovo je propast. Ivanjicu ove godine u nekoliko navrata uništio grad a nesretni narod opet sve glasove dade naprednima...

special image