• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić u Hamburgu: Očekujemo nemačke investicije

Izvor MONDO/Tanjug

Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta kao i znanje i iskustvo stranih partnera, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom.

 Aleksandar Vučić u Hamburgu Izvor: Kacelarija za saradnju s medijima/MONDO

Izvor: Kacelarija za saradnju s medijima/MONDO

Šolc je pozdravio evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemackih investitora.

Vucic je Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela i da radi na ekonomskom rastu, a gradonacelnik je rekao i da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemackoj za otvaranje tržišta rada za gradane Srbije.

"Srbija posvecuje mnogo pažnje svim pokrajinama Nemacke. Došli smo da razgovaramo o svim važnim temama i ponudi koju Srbija može da pruži", rekao je Vucic u razgovoru sa gradonacelnikom Hamburga, drugog grada po velicini u Nemackoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Uspeli smo da zainteresujemo važne partnere iz Bavarske, Baden Virtenberga, Severne Rajne Vestfalije i Hesena, koji su u prvih sedam meseci 2016. godine ucestvovali u ukupnom izvozu Srbije u SR Nemacku sa 72 odsto. U poredenju sa pomenute cetiri pokrajine, robna razmena Srbije sa pokrajinom Hamburg veoma je skromna: u periodu januar-jul 2016. godine iznosila je 32,1 milion evra, od cega se na naš izvoz odnosi 14,3 miliona evra, a na naš uvoz 17,9 miliona evra", izjavio je na pocetku susreta premijer Vucic.

On je gradonacelnika Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela u poslednje dve godine i aranžmanu sa Medunarodnim monetarnim fondom.

"Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, ali i znanje i iskustvo stranih partnera. Sproveli smo ozbiljne ekonomske reforme i to nam je omogucilo da napredujemo na Doing busineš listi sa 91. na 47. mesto", istakao je premijer Vucic i dodao da je Srbija kljucni faktor stabilnosti u regionu.

Gradonacelnik Šolc pozdravio je evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemackih investitora.

On je rekao da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemackoj za otvaranje tržišta rada za gradane Srbije.

"Dobra poruka za investitore bi bila da je Srbija na sigurnom evropskom putu i da mogu da imaju poverenja u pravni sistem. Ovo što vi radite dobar je nacin da ih u to i ubedite", zakljucio je gradonacelnik Šolc.

Tema susreta bila je i "Luka Hamburg" (Hafen Hamburg), projekat koji je grad Hamburg pokrenuo pre 15 godina i koji je donekle slican "Beogradu na vodi", navodi se u saopštenjuu.

U užem smislu, "Hafen City" se prostire na površini od oko 157 hektara u centru Hamburga, na lokaciji koja je nekada pripadala luci, i predstavlja najveci gradevinski projekat u centru grada u Evropi. Radovi bi trebalo da traju do sredine 2020. godine. Projekat predvida izgradnju stambenih objekata za 14.000 stanovnika i poslovnih zgrada za 45.000 zaposlenih. Njegova izgradnja najavljen je 1997. godine, a kamen-temeljac postavljen je 20. juna 2001. godine.

Na kraju današnjeg susreta premijer Vucic uputio je poziv gradonacelniku Hamburga da poseti Beograd.

Komentari 96

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gaga

Imamo dobru saradnju sa Nemačkom, verujem da će biti još novih investitora.

jaksa

Nama trebaju investicije. I to ogromne da bi se oporavili... Nadam se da ce to uskoro biti.

Dejan

Mnogo će nam značiti dolazak nemačkih investitora u Srbiju, jer će nam to pomoći da se što pre ekonosmki oporavimo.

special image