• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI PUT: Beograd sad ima kreditni rejting

Izvor Beta

Rejting agencija Mudis je dodelila Beogradu kreditni rejting B1, sa pozitivnim izgledom. Gradonačelnik Siniša Mali ocenio je danas da je rejting osnova za dalji razvoj grada i nove investicije.

 Beograd dobio kreditni rejting kod Mudisa Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Međunarodna rejting agencija Mudis dodelila je Gradu Beogradu kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom, što je jednako kreditnom rejtingu Srbije. Ovo je prvi put da je Grad Beograd dobio kreditni rejting.

Rejting zavisi i od Vlade Srbije

Pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji Mudis, Đorđi Josifov, ocenio je da očekuje da se rejting Beograda u naredih šest do 12 meseci poveća, ali da to zavisi od kreditnog rejtinga države. "Ukoliko grad zadrži trenutno zadovoljavajući nivo pozitivnih finansijskih rezultata poslovanja, trend smanjenja duga i trend restrukturisanja javno-komunalnih preduzeća, to će uticati na kreditni rejting , a sada stvari stoje pozitivno", rekao je on.

"Kreditni rejting je pokazatelj krvne slike jednog grada", rekao je on na konferenciji za novinare i dodao da je Beograd bio jedini grad u Evropi te veličine koji nije imao kreditni rejting.

Mali je rekao da je kreditni rejting grada jednak onom koji ima Srbije, jer lokalna samouprava ne može da ima veći rejting od države.

"Beograd će se truditi da popravi rejting i da bude što bolji", rekao je Mali i podsetio da je Beograd lokomotiva razvoja Srbije, sa učešćem u BDP-u sa skoro 40 odsto.

Mali je naveo da je Beograd u poslednje tri godine vratio 430 miliona evra starih dugova prethodnih gradskih vlasti, a da je deficit smanjen pet puta, sa preko 20 odsto na ispod pet odsto.

"Povećali smo i efikasnost rada naših javnih preduzeća", rekao je on.

Pomoćnik generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za finansije Aleksandar Bućić ocenio je da je kreditni rejting veoma važan korak koji daje pozitivan signal investitorima i predstavlja korak ka realizaciji investicionih planova u komunalnu infrastrukturu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image