• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biznis za žene

Zainteresovani za osnivanje samostalnih preduzetničkih radnji svoje ideje i planove mogu podneti na konkurs za "Start-ap" kredite Fonda za razvoj Republike Srbije, koji je otvoren do 15. maja.

Zainteresovani za osnivanje samostalnih preduzetničkih radnji svoje ideje i planove mogu podneti na konkurs za "Start-ap" kredite Fonda za razvoj Republike Srbije, koji je otvoren do 15. maja.

Regionalni centar za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetništva "Beograd" tim povodom pruža tehničku podršku sugrađanima koji samostalno žele da obavljaju zanatske, proizvodne ili uslužne delatnosti.

U celu priču uključio se i Grad, koji brojnim projektima pomaže nezaposlene, posebno žene, prenose "Novosti".

Na promociji prvog ženskog poslovnog inkubatora "Beogradske pionirke" u ponedeljak član gradskog veća Jasenko Lazović istakao je da 56 odsto nezaposlenih u prestonici čine žene.

"U Beogradu trenutno ima 110.000 ljudi bez posla. Trenutna stopa nezaposlenosti je viša od 15 odsto, a plan Grada je da u naredene četiri godine ona bude manja od deset procenata. Brojnim aktuelnim projektima trudimo se da osposobimo nezaposlene za konkurentnost na tržištu, a ženski poslovni inkubator je jedan od njih", kaže Lazović.

Projekat "Beogradske pionirke" započet je u novembru prošle godine. Kroz obuke iz oblasti preduzetništva, menadžmenta, prava i finansija, do sada je prošlo 30 nezaposlenih žena između 35 i 45 godina starosti.

Sedam najuspešnijih i najodlučnijih među njima ušlo je u drugu fazu projekta. Njima je obezbeđen prostor u novoosnovanom ženskom inkubatoru (Zahumska 8) u kome će, bez ikakvih troškova moći da razvijaju svoje poslovne planove.

Pomoć iz oblasti pravne regulative, vođenja poslovnih knjiga i marketinga, pružena im je od strane eksperata Regionalnog centra za razvoj MSP i preduzetništva.

"Mnoge nezaposlene žene evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje imaju ideje i snagu da rade, ali takođe poseduju i strah od birokratije, papirologije i strah u sopstveni uspeh", priča koordinatorka projekta Tamara Petrović.

Njima je potrebna podrška drugih žena koje su u istoj situaciji, a inkubator im omogućava da se susreću, imaju grupne sastanke sa ekspertima i zajedno odlaze do šaltera gde podnose zahteve za registraciju firmi, kredite i subvencije.

Namera Grada je da projekat ženskog poslovnog inkubatora zaživi u što većem broju beogradskih opština, ali i širom Srbije, kako bi se što više žena u narednom periodu osposobilo za osnivanje malih preduzeća.

Pomoć sponzora i organizacija neophodna je da bi "inkubator" postao višegodišnja praksa, jer su prekvalifikacija i dokvalifikacija nešto što je potrebno beogradskom, ali i srpskom tržištu rada.

Prostorije ženskog poslovnog inkubatora nalaze se u Zahumskoj 8. U 60 kvadratnih metara smešten je salon za masažu, izložbeni prostor i kancelarije za sastanke i edukaciju u kojima narednih dana počinje kurs stranih jezika.

Različiti su zanati sedam najuspešnijih "pionirki": izrada lampi i nameštaja od kovanog gvožđa, nakita i obuće od kože, čipkanih šešira i dečje postljine, ukrasa za tortu od marcipana, kao i pružanje fizioterapeutskih usluga.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image