• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici o budžetu slušaju već u ponedeljak

Izvor Tanjug

Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu stigao je u Narodnu skupštinu, rečeno je danas Tanjugu u parlamentu. Ministar Vujović ga obrazlaže u ponedeljak.

 Budžet - predlog stigao u Skupštinu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi u ponedeljak budžet za 2017. trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Predlog buđžet je danas stigao u Skupštinu i prema propisima, na raspravu bi trebalo da stigen za najmanje petnaest dana.

Vujović je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da zatim sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima i da bi čitav proces mogao da se "prelije" i na vikend.

Ministar finansija kaže da će se javni dug Srbije na kraju 2016. zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, ističući da ćemo u narednom periodu imati stalni pad duga.

"To je očekivano stanje na 31. decembar ove godine", rekao je Vujović na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Kako je rekao, javni dug će tako biti smanjen iako su preuzeti i stari dugovi za Petrohemiju i ostala preduzeća, gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, razlika u odnosu na kraj ove godine viće 0,7 odsto, što nije mnogo, ali je značajno", naglasio je Vujović.

On je rekao da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

"Imaćemo stalni i stabilni pad javnog duga", poručio je Vujović i dodao da vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, vlada planira da u toku 2017. smanji zaduženost u dolarima, sa 9 na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i da poveća u dinarima.

On je rekao da će dug biti 25,6 milijardi evra dug, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, koliko je u zemljama EU.

BUDŽET UMERENO RAZVOJNI

Vlada je juče usvojila Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa predviđenim deficitom u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je predviđeni deficit najniži u istoriji države Srbije i poručio da će naša zemlje, ako naredne godine dostigne četiri odsto rasta, biti po tome prva ili druga u Evropi.

Vlada Srbije, je po usvajanju predloga budžeta, saopštila da je odlučna da i u narednoj godini obezbedi privredni rast i bolji život građana.

Usvojen Predlog budžeta, Vučić: Istorijski deficit

Ministarstvo finansija preciziralo je da su predlogom budžeta planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde dinara, a rashodi u iznosu od 1.162 milijardi dinara.

Komentari 60

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sladjan

Moze biti rast,ako zelezara maksimalno izvozi,ako se bor resi,ako fijat izvozi milijardu evra!Sve ostalo nema sanse!

Sima

Koliko se može razumeti i sledeće godine biće nas manje oko 40.000 stanovnika u Srbiji.

Milenko

Poslanici će imati dovoljno vremena da se upoznaju sa budžetom i da se pripreme za raspravu, koja će biti veoma zanimljiva i na kojoj će opozicija opet da pravi cirkus i da pokazuje svoje pravo lice.

special image