Ove Nove godine vlada je pripremila iznenađenje za sve vozače u Srbiji, i to prijatno.

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini, ali neče biti dodatnog povećanja akcize, navode "Novosti". Tako ovoga puta neće biti povećanja akcize u meri u kojo bi značajnije uticala na to da gorivo mora da poskupi.

Kako navodi list, posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. godine kojim su ukupno povećane za goriva za tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Akciza ostaje ista a očekuje se da će kasa biti punija zbog veće potrošnje goriva.

Ova odluka će se direktno odraziti i na sve vozače kojima ne preti , kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzina na pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

Kako se navodi u tekstu, u budžetu za 2017. godinu ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer osim korigovanih iznosa na duvan, ostali oblici se usklađuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane potrošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, ističu "Novosti", koji se zalažu da se državna politiku nameta okrene u drugom pravcu.