• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeno: Aerodromi mogu u koncesiju

Izvor MONDO/Agencije

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima koji stvara uslove za davanje aerodroma u koncesiju, kao jedan od načina da se obezbede sredstva za razvoj, odnosno komercijalizaciju aerodroma u Srbiji.

 Koncesija aerodroma u Srbiji Izvor: MONDO, Lana Stošić
Izvor: MONDO, Lana Stošić

Prema prognozama, u narednom periodu ocekuje se ekspanzija u vazdušnom saobracaju u zemljama regiona, te je, kako se navodi u obrazloženju zakona, potrebno blagovremeno pripremiti finansijski okvir za obezbedivanje sredstava za razvoj aerodroma.

Za usvajanje zakona glasalo je 140 poslanika, dok je 10 bilo protiv. Novim rešenjima precizirano je da predmet koncesije može da obuhvati sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromom.

To ukljucuje i izgradnju jednog ili više objekata ili površina javne namene, rekonstrukciju i održavanje aerodromske infrastrukture, uspostavljanje i koordinaciju rada aerodromskih službi, kao i koordinaciju pružanja usluga zemaljskog opsluživanja i obezbedivanja.

Takode, ukljucuje i pružanje posebnih usluga na aerodromu, kao što su ugostiteljstvo, prevoz putika do aerodroma i sa aerodroma i trgovina.

Upravljanje aerodromom je delatnost koju obavlja operater aerodroma, a u slucaju davanja koncesije, dužan je da bez odlaganja pokrene postupak prenosa serifikata aerodroma, odnosno dozvole za korišcenje aerodroma na koncesionara.

Radi obezbedivanja uslova za dugorocni razvoj i unapredenje aerodroma u Srbiji, vlada ce doneti Nacionalni program razvoja aerodroma za period od pet godina.

Zakonom je utvrdeno da je delatnost upravljanja aerodromima delatnost od opšteg interesa.

Premijer Srbije Aleksandar Vucic  izjavio je ranije da Vlada Srbije razmišlja o davanju beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u koncesiju na 25 godina, što bi donelo oko 350-400 miliona evra odjednom i godišnje po deset -11 miliona evra,

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xellena

Ako vi botovi znate sta je koncesija,bog me ubio ...

Stefan

To ce znaciti i vecu dobit!

Gaja015

To je samo jedan od znakova da ova vlast gleda iskljucivo u buducnost.

special image