• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTB Bor konačno dobija profesionalnu upravu

Tender za izbor profesionalnog menadžmenta Rudarsko topioničarskog basena u Boru biće raspisan 29. decembra, najavio je danas generalni direktor Blagoje Spaskovski.

  RTB Bor - Tender za profesionalni menadžment 29. decembra Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski
Izvor: MONDO / Aleksandra Petrovski

To je, kako je rekao, i poslednja obaveza RTB-a u ovoj godini.

Spaskovski je za Tanjug rekao da je RTB uprkos objektivnih teškoća u radu usled ledene kiše u Majdanpeku i požara u novoj fabrici sumporne kiseline, kao i pada cene bakra na svetskom tržištu, RTB Bor ostvario pozitivne poslovne rezultate u ovoj godini. Dodao je i da su prognoze poslovanja RTB-a u narednoj godini povoljne.

Ogroman problem za Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić zamolio je početkom novembra kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo - gde je kupljena železara i ubrzo "stavljena na noge". U Izveštaju koji je za Vladu Srbije radila svetska kuća Mekinsi navedeno je da je Tb-u preko potreban dobar profesionalni menadžment.

Prema njegovim rečima, operativni troškovi poslovanja su mu za oko osam miliona dolara niži od prihoda i prodaje proizvoda, dakle ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije.

Plan proizvodnje bakra u 2016. je ispunjen, a ukupna produkcija je čak 20 odsto veća nego što je to bilo u 2015. godini. Ove godine prerađeno je 326.400 tona koncentrata bakra i proizvedeno ukupno 64.146 tona katodnog bakra, 805 kilograma zlata, 11 i po tona srebra i 300.000 tona sumporne kiseline.

"Zbog takvih rezultata RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji je prošlog meseca potvrđen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu.

Plaćene su sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da u ovoj godini objavimo tender za profesionalni menadžment, i to ćemo uraditi u četvrtak, 29. decembra, ali i nastaviti da ispunjavamo ostale obaveze.

"Jer, potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB-u Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj, a to ne smemo dozvoliti", rekao je Spaskovski.

U prilog toj tvrdnji Spaskovski kaže da su prognoze poslovanja RTB-a Bor u narednoj godini povoljnije jer su sa prosečnom cenom bakra od 5.500 dolara za tonu rezultati iz tekućeg poslovanja pozitivni, a planirana dobit RTB-a, sa amortizacijom, u 2017. godini 50 miliona dolara.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejo

A i 900 miliona € iz BUDŽETA,da im se dugovi namirie. Džaba ukidanje dnevnica,smanjivanje plata i penzija!

Dzoni

Dobro je, na vreme je to uradio. Vidi se zarka zelja da Bor procveta...

62

Druqo pakovanje

special image