• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sistem je stabilan - svi imaju struju

Izvor MONDO/Agencije

Energetska situacija u Srbiji je stabilna i nema nikakvih ozbiljnih problema u distribuciji električne energije, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

"Ekstremno je hladno i teško, ali naš energetski sistem je fleksibilan i sposoban da i u ovakvim uslovima radi u punom kapacitetu obezbeđujući energente za građane i privredu'', rekao je Antić za TV Prva.

Po njegovim rečima, svi potrošači imaju električnu energiju, dok je snabdevanje gasom, koje je ključno za sistem daljinskog grejanja, recimo u Beogradu, u najvećem broju gradova stabilno.

"Energetski bilansi su dobro postavljeni tako da ćemo izdržati i u ovom režimu koliko god da traje'', naveo je Antić.

Nestanak struje nije problem samo zbog osvetljenja i komfora, već i zbog grejanja čak i kod onih koji se ne greju na struju.

Kada nema struje ne rade ni pumpe za toplovode, ali ni za vodovod, pa građani nemaju ni vode za piće.

Prema rečima ministra Antića. u ovom trenutku negde 0,03 % potrošača nema električnu energiju, a "reč je o nekoliko brdsko - planinskih zaseoka u kojima u ovom periodu godine niko ne živi".

''Ekstremo su niske temperature pogotovo u brdsko planinskim krajevima tako da se desi da nam u trafo stanicama zalede prekidači, ali to je jedna tehnička operacija koja se vrlo brzo rešava. U ovom trenutku nemamo nikakvih ozbiljnih problema u distribuciji električne energije'', rekao je Antić.

On je uveren da za svaki od mogućih scenarija ima odgovor.

''Ova zima jeste malo ekstremnija od prethodne. Za Beogradske elektrane ovo je 40-ti dan rada u režimu 24 sata dnevno, a cele prošle grejne sezone smo imali 42 takva dana'', ukazao je Antić dodajući da je situacija vrlo ozbiljan, ali da su spremni za takvu situaciju.

Ministar je istakao i da je snabdevanje gasom, koje je ključni za toplotni sistem i za sistem daljinskog grejanja u Beogradu i najvećem broju gradova, stabilno.

''Danas ćemo izaći na nekih 14,5 miliona metara kubnih potrošnje gasa. Naše Javno preduzeće Srbijagas vrlo uspešno obezbeđuje snabdevanje tim energentom'', rekao je Antić.

Kada su u pitanju ostale toplane u Srbiji manji broj njih radi i dalje na mazut ili na ugallj i oni imaju zalihe za nekih 15 do 20 dana, rekao je ministar dodajući da ne postoje razlozi za brigu.

Prema njegovim rečima, sve naše energetske kompanije su apsolutno spremne za ovo.

''Kao vlada i ministarstvo koordiniramo rad svih energetskih kompanija. Energetski bilansi su dobro postavljeni tako da ćemo izdržati i u ovom režimu koliko god da traje'', rekao je Antić dodajući da je dobra vest da se od četvrtka očekuje lagano otopljavanje.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valjevo

...nema struje vec dobrih sat vtemena,grad i veliki deo okoline nema struje.

special image