• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Oštra polemika oko budžeta

Izvor Tanjug

Skupština grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta za 2017. godinu po kome je predviđeni deficit 5,5 milijardi dinara.

 Beograd: Usvojen rebalans budžeta Izvor: MONDO/Petar Stojanović
Izvor: MONDO/Petar Stojanović


Šef odbornika Demokratske stranke u Skupštini grada Balša Božović rekao je da su se gradski čelnici na početku godine "hvalili" suficitom u budžetu od 3,2 milijarde dinara, a da "tri nedelje kasnije imamo deficit od 5,5 milijardi dinara".

"Dakle, šta se dogodilo sa novcem za ove tri nedelje i kako od najvećeg uspeha grada Beograda dolazimo do deficita od 5,5 milijardi", pitao je Božović.

On je rekao da je najviše promena u budžetu nastalo zbog Direkcije za gradsko građevinsko zemljište čiji je status trebalo da bude rešen 1. decembra 2016. godine, a koja je indirektni korisnik budžeta iako to ne sme da bude.

"Direkcija je potpala pod Sekretarijat za komunalne poslove. Radi se o 11 milijardi dinara. Očigledno da SNS smatra da to nisu pare građana Beograda, već da je to stranački plen", rekao je Božović novinarima.

Usvojen budžet Beograda


Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je rekao da je rebalnas budžeta najavljen kada je usvojen  budžet i da ga je najavio i gradonačelnik Beograda, kao i da je rebalans urađen zbog formiranja dva nova sekretarijata - Sekretarijat za javne prihode i Sekretarijat za javni prevoz.

"I zato što smo uređivanje gradskog građevinskog zemljišta i sve te projekte u vrednosti od 10,7 milijardi rasporedili u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove i na taj način je rebalans bio nešto što je očekivano", rekao je on.

Mladenović je kazao da je obim budžeta ostao isti - 99 milijardi dinara.

"Prihodi i rashodi su na taj način predviđeni. Imamo deficit koji je 6,30 odsto i taj deficit je u odnosu na dozvoljeni od 10 odsto, deficit koji je ravnoteža. Mi nismo na taj način opteretili budžet novim zaduživanjima. Već tri godine ova vlast ni jedan jedini kredit nije uzela", kazao je on.

Mladenović je naveo da je "budžet investiciong karaktera" i da je četvrtina budžeta investiciona.

On je rekao da se menja suficit u budžetu.

"Upravo stavke koje su vezane za Direkciju za građevinsko zemljiše, nisu bile predviđene. One su bile stavljene u određenim aproprijacijama, koje su na taj način predviđale otplatu kredita i to je onda izazvalo suficit. Mi smo bili svesni da to nije pravi suficit i to je rečeno na sednici krajem decembra", kazao je Mladenović.

Kako je navedeno, prihodi i primanja po osnovu prodaje nefinansijske imovine ove godine će biti 87,36 milijardi dinara, kako je bilo predviđeno budžetom, dok će izdaci po tom osnovu biti veći, odnosno iznosiće 92,85 milijardi dinara, štoo daje deficit od 5,5 milijarde dinara, odnosno 6,3 odsto.

On je rekao da je budžet realan i da "pare niko nije uzeo niti ih je odneo", već su usmerene na investicije.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je deficit Beograda 6,2 odsto, što je u skladu sa zakonom koji predviđa do deset odsto, naglasivši da to nije bio slučaj u vreme prethodne gradske vlasti, te poručio opoziciji da treba da ih je sramota kada govore o deficitu i dugovanjima.

Tokom rasprave o rebalansu bužeta u Skupštini grada, na kritike opozicije o deficitu i dugovima grada, Vesić je rekao da je zapanjen do koje se mere menjaju teze.

Kako je rekao, kada je budžet usvojen, krajem 2016. godine, gradonačelnik Siniša Mali jasno rekao da Skupština grada vaga odluku o statusu Direkcije za građevinsko zemljište, kako bi bila doneta najbolja odluka.

"A sve to s obzirom na veliki broj projekata u gradu, njih 69, što današnja opozicija, a nekada gradska vlast može samo da sanja", rekao je Vesić.

Ta najbolja odluka je doneta, istakao je Vesić, podsećajući da je Mali tada i najavio da će biti urađen rebalans.

"Toliko o pamćenju i o tome ko koga citira. Odluka nije iznenadna, ona je najavljena i svesno doneta", rekao je Vesić.

Kad je reč o deficitu, Vesić je poručio opoziciji da treba da ih je sramota.

"Da pričate o deficitu vi koji ste ostavili 1,1 milijardu evra kredita ovom gradu. Za 2,5 godine vratili smo više od 400 miliona evra vaših kredita, a znate šta je moglo da bude urađeno za taj novac", rekao je Vesić.

On je dodao da prethodna vlast nije plaćala porodiljama, trudnicama, socijalnim korisnicima...

"To se zove život na tuđ račun, tako može kafana da se vodi, tako se ne vode grad i država, treba da vas je sramota da vi pričate o deficitu", rekao je Vesić.

On je naglasio da gradska vlast nije za tri godine uzela nijedan dinar novih kredita, a da je će ove odine biti vraćeno 4,8 milijarde starih kredita, od kojih 1,5 milijardu propalih kamata iz investicijama "za koje ne znamo gde su".

Deficit je, podvukao je, 6,29 odsto, dok je zakonom dozvoljeno do deset odsto.

"Vaši deficiti su bili 2009. godine 21,9 odsto, preko 20 podsto 2013. smo zatekli. Nemojte nikome da držite lekcije, to što ste vi radili, zločin koji ste napravili prema gradu zaduživanjem ne može da se ispravi narednih deset godina", poručio je Vesić.

Kako je rekao, nijedno gradsko preduzeće za vreme prethodne vlasti nije bilo u plusu.

"Tek ćemo da pričmo o vašim pljačkama. Nemojte da brinete za ovu vlast. Mi smo osvojili smo vlast na svim opštinama, a vi nigde. A i tamo gde ste osvojili, izgubili ste je. Građani znaju da ocene kako ko radi i oni su jedini sud", zaključio je Vesić.


Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dule

Jer to onaj bivsi clan Demokratske stranke koji je tako uspesno vodio KK pa FK Crvena Zvezda posle cega je nazvan "Grobar Crvene Zvezde"? On prica o nekim dugovanjima bivsih vlasti u kojima je bio ?

special image