• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veće akcize, za koliko će poskupeti gorivo?

Izvor Tanjug

Trošarina, kako se na srpskom kaže akciza, za dizel iznosi 54,86 dinara po litru, za benzin 53,34 dinara po litri, a za tečni naftni gas (TNG) su 41,65 dinara po kilogramu. Koliko će to, s uračunatim PDV-om, podići cenu goriva?


 Akcize su veće za dizel za 86 para po litru, za benzin 84 pare po litru, a za TNG 65 para po kilogramu, potvrđeno je Tanjugu u Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS).
U UNKS-u nisu mogli da kažu, da li će i za koliko ovo redovno godišnje usklađivanje akciza na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u prošloj godini, uticati na cenu goriva na pumpama.

Cenu gura skuplja nafta ali i dolar

Prema rečima Tomislava Mićovića, na rast cena goriva u Srbiji u prethodnom periodu, najveći uticaj je imao rast cena naftnih derivata na svetskim berzama, odnosno od 1. decembra do danas nafta je poskupela za 16 odsto, što je uticalo na rast maloprodajnih cena benzina za sedam odsto, a dizela za 6,5 odsto, ali nije zanemarljiv ni uticaj oscilacija kursa dolara.

"Ovo povećanje je svakako povećati trošak rada naših kompanija, odnosno povećanje akciza ulazi i u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrednost (PDV), pa će zbog toga trošak kompanija biti za 1,03 dinara po litru biti veći za dizel, za dinar će biti veći kod benzina, dok će kod TNG-a biti veći 78 para po kilogramu", kazao je generalni sekretar UNKS-a Tomislav Mićović.

Prema njegovim rečima, u kom iznosu i kada će taj veći trošak biti uključen u cenu goriva, stvar je odluke svakog od proizvođača i uvoznika goriva.

Mićović je objasnio da trenutno u strukturi prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji, sa novim iznosom akciza i naknadom za obavezne rezerve od 2,6 dinara po litri, kod benzina evropremijum BMB, prosečna kompanijska cena je 62,98 dinara, a PDV je 23,78, dok je kod evrodizela prosečna kompanijska cena je 67,25 dinara, a PDV je 24,94 dinara po litri.

Kod TNG auto gasa , prosečna kompanijska cena je 39,49 dinara po litri, naknada za obavezne rezerve je 1,44 dinara, a PDV je 12,77 dinara po litri.

"Državni udeo u maloprodajnim cenama je sada nešto veći i kod benzina evropremijum BMB 95, je 55,9 odsto, kod evrodizela je 55,1 odsto, a kod TNG-a je 48,5 odsto", rekao je Mićović.

On je dodao i da je svaka litra benzina, dizela i TNG-autogasa pored dažbina koje se uplaćuju u budžet Srbije opterećena i troškovima markiranja goriva, a proizvođači i uvoznici benzina i dizela još plaćaju i naknadu za monitoring goriva.

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seljak

Pa sad će pripreme za setvu ide prolece znaju oni kad treba da poskupe derivate vratichemo se mi na konje i volove kakva eu kakvi bakrači 54din akciza na dizel nema crnje skuplja akciza od litre mleka a sta je to akciza jel se to jede pije pa to je neki nevidljiv proizvod hoću i ja to da proizvodim i prodajem ljudima MAGLU

Deda Veljko

SNS razbojnici rade svoj posao. Mi smo im na izborima dali batinu i sad ćutimo.

Anticenzura

Dabogda sve poskupelo, za leba ne imali. Kad smo st*ka, treba da nas nema

special image