• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putokaz do posla

Subvencijama do novih radnih mesta Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je izdalo korisnu brošuru koja može da se pročita i u elektronskoj formi na sajtu ovog ministarstva (www.merr.sr.gov.yu) kao podrška zapošljavanju – Putokaz do posla.

Subvencijama do novih radnih mesta Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je izdalo korisnu brošuru koja može da se pročita i u elektronskoj formi na sajtu ovog ministarstva (www.merr.sr.gov.yu) kao podrška zapošljavanju – Putokaz do posla.

U ovoj brošuri može da se pronađe obilje informacija koje su od koristi i nezaposlenima i onima koji žele da zaposle nezaposlene. Reč je o želji i nameri da se smanji stopa nezaposlenosti, koja je niža nego što je bila, ali je još visoka u odnosu na zemlje Evropske unije.

Brošura donosi informacije o finansijskoj podršci, kako za nezaposlene tako i za poslodavce.

Kada je reč o subvencijama za poslodavce, Nacionalna služba za zapošljavanje odobrava bespovratnu finansijsku pomoć koja služi za otvaranje novih radnih mesta i važi za zapošljavanje do 50 lica sa evidencije nezaposlenih, prenosi "Politika".

Odobrava se u jednokratnom iznosu od 80.000 do 160.000 dinara po jednom novozaposlenom licu, zavisno od stepena razvijenosti opštine. U najnerazvijenijim opštinama taj iznos je i najviši – 160.000, dok je subvencija po licu sa evidencije nezaposlenih u nerazvijenim opštinama 130.000 dinara, a u ostalim opštinama po 80.000 dinara za svako novozaposleno lice sa evidencije nezaposlenih.

U slučaju da nezaposleno lice pripada nekoj od kategorija kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, lica starija od 50 godina i deca bez roditeljskog staranja – štićenici domova za nezbrinutu decu i iz hraniteljskih porodica, starija od 18 godina, odobrava se i dodatnih 40.000 dinara po svakom novozaposlenom licu koje do tada nije bilo imalo zaposlenje.

Subvencije za otvaranje više od 50 novih radnih mesta daje Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije – SIEPA. Preduzeća koja planiraju da investiraju u Srbiju, u oblast proizvodnje, između jedan i tri miliona evra (u zavisnosti od opštine) i čija investicija zahteva otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta mogu da konkurišu za bespovratna sredstva. Visina sredstava po novom radnom mestu je od 2.000 do 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

I preduzeća koja planiraju da investiraju u oblast usluga koje se izvoze ili u oblast istraživanja i razvoja sa minimalnim iznosom od 250.000 evra, odnosno 500.000 evra, i čija investicija zahteva otvaranje najmanje 10 radnih mesta, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva. Visina sredstava po novom radnom mestu je od 2.000 do 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Postoji i mogućnost korišćenja razvojnih kredita koje odobrava Fond za razvoj. Ova vrsta pozajmica je namenjena onima koji su registrovani kao radnja ili preduzeće i planiraju ili proširenje delatnosti ili modernizaciju.

Ovi krediti se odobravaju za kupovinu poslovnog prostora ili nabavku osnovnih i trajnih obrtnih sredstava. Prednost za njihovo dobijanje imaju oni koji obezbede zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih. Za radnje se odobravaju krediti u iznosu od dva miliona dinara, a za preduzeća bez ograničenja, s rokom otplate od tri do sedam godina i počekom od 12 meseci.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image