• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PKB sad neće ni Al Dahra?

Izvor MONDO/Agencije

Za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) iz Padinske Skele zainteresovane su kompanija iz Kine, Singapura, Velike Britanije… tvrde državni zvaničnici ali "viđeni kupac", emiratska Al Dahra se nije pojavila na tenderu.

Kako je navedeno na sajtu RTS-a, pismo o zainteresovanosti nije poslala kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "ali to ne znači da oni ne mogu da se pojave kao potencijalni kupci PKB-a", optimistični su a javnom servisu.

"Ma, mi smo za njih..."

Vlasnik Industrije mesa Matijević, Petar Matijević, potvrdio je krajem januara da su on i vlasnik MK Grupe, Miodrag Kostić, odustali od kupovine PKB-a. Matijević je Tanjugu kazao da je razlog odustajanja od kupovine to što Kostić i on smatraju da su slabi i da ne bi mogli da se takmiče sa stranim firmama, "ozbiljnim igračima" koji su zainteresovani za PKB korporaciju. Prema rečima Matijevića, Al Dahra i kineska Hen Čang grupa, koji su pokazali interesovanje za PKB su svetski giganti čiji se promet meri u milijardama dolara.

Al Dahra se ranije pominjala među zaiteresovanim za PKB i sa predstavnicima te kompanije kako je ranije saopšteno premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu o modelu privatizacije.

Upravo zbog velike Al Dahre i "zainteresovanih Kineza", od takmičenja za kupovinu PKB-a nedavno su odustali srpski "kraljevi agrara" – biznismeni Petar Matijević i Miodrag Kostić.

Pitanje je da li odustajanje Al Dahre vraća ovaj dvojac u igru jer, u Ministarstvu privrede ranije danas Tanjugu nisu mogli da daju informacije ko je sve zainteresovan za PKB, ali su na RTS-u rekli da su u igri "i dve velike domaće kompanije".

Tanjug javlja da će sredinom ove sedmice Ministarstvo saopštiti više detalja u vezi sa zainteresovanošću za privatizaciju te poljoprivredno-prehrambene kompanije iz Padinske Skele.

Istakli su da je "interesovanje stranih investitora za privatizaciju PKB veliko", ali da se još tačno ne zna koliko je pisama o zainteresovanosti stiglo na adresu Ministarstva privrede jer se ona još prikupljaju.

Inače, rok za prijavu zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a iz Padinske Skele i zavisnih društava- Poljoprivredna avijacija, EKO - LAB, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica, raspisan je 19. januara, a rok za dostavljanje pisma o zainterosovanosti je istekeo 17. februara.

Skupština grada Beograda odlučila je u septembru 2016. da se Republici Srbiju prenesu akcije u PKB-a koje su u vlasništvu grada, na osnovu postupka koji je 15. avgusta pokrenula Vlada Srbije.

Agencija za privatizaciju objavila je 31. decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, a početna cena je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine oko 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda 2. marta 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga je prodaja obustavljena i naložena je nova procena vrednosti kapitala.

Prema ranijim podacima Korporacija PKB vlasnik je 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB-u i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

PKB je 2015. prodao kompanijama MPC i Lidl ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni, kod naselja Greda i Borča, za 700.000 evra po hektaru.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Anticenzura

Hahaha....a sta je sve kupila silna Al-Dahra lod nas? Mogu opusteno za Srbiju da se zovu Al-djoka.

Dubioza

Neka kupe naši, iako nisam fan ova dva gospodina.

special image