• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vršački vinogradi: Svislajon je tu da gradi

Izvor Beta

Vlasnik poslovnog sistema Svislajon (Swisslion) – Takovo, Rodoljub Drašković, je izjavio da nije kupio Vršačke vinograde da bi rasprodao imovinu tog preduzeća, već da bi obnovio vinograde i doprineo razvoju Vršačkog vinogorja.

  Svislajon-Takovo o kupovini Vršačkih vinograda Izvor: MONDO/Dragana Todorović
Izvor: MONDO/Dragana Todorović

"Vinogradi i vršački podrumi propadaju punih 25 godina jer nisu imali domaćina. Svi pokušaji privatizacije su propali, jer vinogradarstvo traži ljubav, novac i strpljenje. Danas me duša boli za stotinama neobrađenih hektara vinograda koji se moraju krčiti, jer ih je nemoguće vratiti u život", rekao je Drašković u intervjuu za portal "Novog magazina".

Razvoj mediteranskih vina

Najavio je da je sledeća faza u njegovim poslovnim planovima, posle revitalizacije Vršačkih vinograda, razvoj mediteranske plantaže grožđa i mediteranskih vina. On je ocenio da je privredni ambijent u Srbiji "daleko bolji za strane investitore nego za domaću privredu", ali da veruje da će se uskoro to promeniti u korist domaće privrede.

On je istakao da njegova kompanija odmah počinje krčenje vinograda i priprema zemljišta za podizanje 300 hektara novih vinograda.

"Raspisali smo tender za nabavku nove mehanizacije za primarnu obradu, sekundarnu obradu i mehanizaciju za podizanje novih vinograda. U toku je izrada projekata za izgradnju nove vinarije na novoj lokaciji. Projekti će biti definisani u narednih 15 dana, a potom sledi izbor izvođača radova i proizvođača procesne opreme za preradu grožđa i proizvodnju vina", kazao je Drašković i dodao da će ta investicija biti okončana do 1. septembra ove godine.

Kapacitet nove vinarije zadovoljiće preradu grožđa s 5.000 hektara vinograda Vršačkog vinogorja.

"Realizacijom ove investicije Vršački vinogradi i vršačka vinarija zauzeće vodeće mesto u Evropi. Vršački vinogradi će objediniti projekat razvoja Vršačkog vinogorja. Uspostaviće se kooperativni odnosi sa svim vinogradarima Vršačke regije gde će Vršački vinogradi pružati stručnu pomoć u izboru sortimenata, tehnologije i garantovati otkup grožđa za proizvodnju vina po unapred jasno definisanim uslovima", rekao je Drašković.

Svislajon Takovo ima proizvodnju u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini, a trgovačku mrežu u šest zemalja regiona. U industriji i agraru zapošljava više od 6.000 ljudi, a u trgovini još oko 3.000.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vremenska prognoza

Ako je suditi po Mitrosu i Takovu ni Vršačkim vinogradima se ne piše dobro. Gde Rodoljub prodje ni trava ne raste više

special image