• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sajmovima zapošljavanja protiv odliva mozgova

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Beograd najviše je lica sa IV stepenom stručnosti ili svršenih srednjoškolaca, piše "Politika".

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Beograd najviše je lica sa IV stepenom stručnosti ili svršenih srednjoškolaca, piše "Politika".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izjavio nedavno da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je tokom poslednjih 15 godina opao broj visokoobrazovanog stanovništva i da gotovo polovina stanovnika ima završenu samo osnovnu školu ili čak ni to.

Na debati „Obrazovanje i razvoj ljudskih resursa Srbije”, održanoj nedavno u beogradskom Centru „Sava”, potpredsednik vlade je naglasio da samo sedam odsto stanovnika Srbije ima visoku stručnu spremu, da 22 odsto stanovništva starijeg od 15 godina ima nepotpuno osnovno obrazovanje, a čak 24 odsto samo osnovnu školu.

Posebno je loša situacija u seoskim sredinama i romskim naseljima. Oko 20 odsto dece sa sela i polovina dece iz romskih naselja nikada ne bude upisano u školu, naveo je i dodao da u Srbiji postoji oko hiljadu osnovnih škola sa manje od – sto đaka.

Ako se ovome doda da je nedavna anketa među studentima pokazala da većina razmišlja da po završetku studija ode nekuda u svet u potrazi za boljim životom, onda je jasno koliko je važno da se vodi računa o visokoobrazovanim kadrovima, ali i o zapošljavanju onih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Stopa nezaposlenosti u Beogradu početkom prošlog meseca je bila 15,22 odsto, a u istom periodu prošle godine iznosila je 17,26 odsto. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala za grad Beograd početkom aprila je bilo 113.476 nezaposlenih osoba, od toga – 64.074 žene.

Posmatrano po starosnoj strukturi, najviše je osoba koja pripadaju kategoriji starijih od 50 godina – 33.992, zatim starosti od 41 do 50 godina – 26.448. Slede nezaposleni stari od 31 do 40 godina – 26.403, od 26 do 30 godina – 14 173 i od 19 do 25 godina – 12.183.

Po stepenu stručne spreme, na evidenciji je najviše onih sa četvrtim stepenom stručnosti ili svršenih srednjoškolaca (najviše gimnazijalaca), bilo ih je 37.804, sa III stepenom – 24.908, sa VII stepenom ili fakultetskom diplomom – 11.624 nezaposlenih.

Prema podacima kojima se raspolaže, od početka godine u Beogradu je registrovano 64.319 slobodnih radnih mesta, a najviše u trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji i aktivnosti u vezi sa nekretninama. Od početka godine do početka aprila u glavnom gradu Srbije zaposlilo se 60.939 lica, a sa evidencije Filijale 14.419, od toga žene su činile 7.556.

Da bi se smanjila stopa nezaposlenosti preduzimaju se aktivne mere na tržištu rada, a jedna od njih su i sajmovi zapošljavanja. Filijala NSZ za Beograd nastavlja započete poslove i u saradnji sa gradskim opštinama organizuje sajmove zapošljavanja preko kojih se zaposli 20 do 30 odsto onih koji su u potrazi za poslom.

Organizuju se i besplatne obuke za tržište rada zahvaljujući kojima nezaposleni stiču nova znanja i veštine da bi se lakše zaposlili i bili konkurentniji na tržištu rada. I obuke za poznatog poslodavca, preko kojih poslodavci dobijaju kadar koji im treba, a nezaposleni po uspešno završenoj obuci posao, dale su dobre rezultate.

Za stručno usavršavanje i zapošljavanje pripravnika, volontera i praktikanata NSZ daje finansijsku podršku.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image