• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Antić: Koje muke muče državnu energetiku

Izvor Beta

Najveći problem u sektoru energetike je JP za podzemnu eksploataciju uglja Resavica koje ima devet rudnika u najnerazvijenijim krajevima. Restukturisanje državnih kompanija "nije sjajno ali je krenulo".

Ministar energetike, Aleksandar Antić, je na Kopaonik biznis forumu istakao da je JP PEU Resavica skoro pođednako težak problem kao i RTB Bor, jer će se prilikom restrukturiranja tog preduzeća u vidu imati ne samo ekonomska već i socijalna komponenta.

Transbalkanski koridor

Ministar Antić je da će stabilnom snabdevanju strujom doprineti i izgradnja Transbalkanskog koridora koji će Srbiju povezati sa Evropom i da je obezbeđeno finansiranje za priključak na gasni koridor u Bugarskoj za koji je Srbija dobila pomoć od 50 miliona evra od EU, što je 85 odsto vrednosti investicije. "Taj priključak će obezbediti dotok gasa iz Kaspijskog basena i gas bi trebalo da potekne 2020. godine", rekao je Antić i istakao da prvi put energetika nije dobila kritike šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsa Rufa, prilikom prošlonedeljne posete Srbiji.

"Očekujemo dolazak eksperata Svetske banke tokom ovog meseca da bi napravili pojekat šta raditi sa tim preduzećem čiji se rudnici nalaze u krajevima gde nema industrije pa će se prilikom izrade tog dokumenta sigurno imati u vidu i socijalna komponenta", rekao je Antić i dodao da kritičari, među kojima je Fiskalni savet treba to da imaju u vidu.

Restrukturiranje javnih reduzeća, prema njegovim rečima, "možda nije idealno, možda se nekada kasni, ali je to prvi put za poslednjih četiri-pet godina da je neko krenuo da rešava probleme u tim preduzećima".

On je istakao da razume i kritike Fiskalnog saveta i premijera Aleksandra Vučića da kasni restrukturiranje Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i Resavice, ali da su ti problemi sada stavljeni u fokus.

"U restrukturiranju EPS-a postignuti su dobri rezultati, od 14 preduzeća napravljeno je jedno sa jedinstvenim menadžmentom, prošle godine je smanjen broj zaposlenih za 1.519, a investicije nisu iznad nivoa amortizacije samo zato što smo hteli da napravimo pregled svih ulaganja i napravimo prioritete", rekao je Antić i dodao da je svestan da nije sve savršeno ali i da se ne može sve "ispeglati" za godinu dana.

On je istakao da je preduzeće Srbijagas u poslednje dve godine samo otplaćivalo kredite i da se za njegove dugove više ne koristi budžet države.

"Preduzeće Srbijagas je bio tamni vilajet, rupa bez dna, utegli smo ga, u 2015. i 2016. godini platilo je 450 miliona dolara za isporučeni gas i ostvarilo dobit", rekao je Antić.

On je istakao da su radi obezbeđenja stabilnog snabdevanja strujom i gasom posle 25 godina izgrađeni veći energetski objekti, prvi od posle 1991. godine.

"Izgrađen je treći blok na hidroelektrani Kostolac sa 350 megavata i intenzivirana je gradnja objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Iz obnovljivih izvora se sada proizvodi 80 megavata struje a u izgradnji su kapaciteti za još 500 megavata", rekao je Antić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija Ilic

A zasto neprovere nekadasnje Direktore rudnika Zlatka Petrovica sadasnjeg Direktora Boska Furtulu koi zaposljava za kes

Marija Ilic

Samo ukopase Rudare sa svojom kradom zatvorise sve p nece imati gde da se radi!

special image