• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država ponovo mora da se "bavi" izvozom malina

Izvor MONDO/Tanjug

Država je ponovo uvučena u problem privatnog izvoza malina. Ministarstvo poljoprivrede "radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevaziđu taj problem".

Ovoga puta ne radi se o večitom sporenju proizvođača i izvoznika oko "realne cene", u koji je ranije uvlačena država čak i uz upotrebu blokada puteva, već se radi o pravom, sistemskom problemu haotičnosti i voluntarizma u domaćoj poljoprivredi.

Lučić je ponovio da je prioritetni cilj Ministarstva upravo ulaganje u prerađivačku industriju, pošto su maline vrlo značajan proizvod Srbije. Za rinfuznu malinu sve je manje mesta, ali za proizvode od maline tržište je uvek otvoreno za kvalitetnu robu. Ali za to je potrebna ozbiljna organizovanost.

Izvoz maline je stao, jer je svetsko tržište veoma konkurentno a tradicionalna tržišta za srspku malinu zatrpana globalnom ponudom.

Zbog toga je problem jedino moguće ublažiti i prevazići traženjem novih tržišta i povezivanjem naših malinara sa velikim kompanijama koje se bave preradom, kaže Predrag Lučić iz Ministarstva poljoprivrede.

Lučić je najavio da će u narednih sedam do 10 dana biti formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici proizvođača, prerađivača, Privredne komore Srbije i Ministarstva, kako bi našli rešenje da ublaže problem.

Ukazao je da prethodnih mesec dana preduzet niz aktivnosti, među kojima je i poseta Parizu, gde su predstavnici Ministarstva razgovarali sa njihovim menadžmentom kako bi obezbedili izvoz srpske maline na parisku Veletržnicu, koja je najveća na svetu.

"Imali smo razgovore u Rusiji, Emiratima, a sve da bismo pomogli malinarima i svima koji se bave svežim i smrznutim voćem i povrćem da nađemo nova tržišta", rekao je Lučić za Tanjug.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Država je dozvolila svojim kriminalcima i tajkunima, da uvezu krš malinu i prodaju je u EU kao srpsku!? To je provaljeno i ceo izvoz srpske maline je zbog toga pukao, kao što su pukli malinari i hladnjačari! Jedinu korist su izvukli kriminalci i takuni prijatelja u vlasti, koji su prvi izvozili malinu!? Zato braćo Srbi, SAMO JAKO!

Милан

А ко ће да помогне купцима? Продавали су "ђубре" прошле године на пијацама за 400 динара/kg.

...

Hladnjacari hoce da spuste cenu maline,uvozili su malinu iz Poljske mislili su da ce profitirati,kad ono mosa. Tako su spustili cenu kupine prosle godine jer su uvozili iz Meksika...ali opet seljak tu najvise strada,kao i uvek.

special image