• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Goše" u generalnom štrajku

Izvor Tanjug

U Fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci oko 215 radnika je danas stupilo u generalni štrajk. Vulin: "Već smo slali inspekciju".

Oni zahtevaju da im se isplati tridesetak zaostalih zarada, poveže radni staž i overe zdravstvene knjižice, izjavio je Tanjugu predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

On je kazao da "Goša" ima oko 370 radnika i da se svakom radniku u proseku duguje između 500.000 i 600.000 dinara.

Vujičić je podsetio da je "Goša" privatizovana 2007. godine, kada je tu fabriku kupila slovačka firma "ŽOS Trnava".

On je kazao da su radnici danas bili u krugu fabrike, a da planiraju sutra ili prekosutra da se okupe ispred Skupštine opštine Smederevska Palanka.

"Ovaj štrajk nije politički obojen, mi samo hoćemo da nam se daju naše zarade. Gde su pare koje zarađujemo. Rukovodstvo nam kaže da ne može da ispuni naše zahteve i da treba da nastavimo da radimo", rekao je Vujičić.

Zahtevi štrajkača su, kako kaže, da firma odmah linearno isplati svim zaposlenima 100.000 dinara, a ostatak duga u 10 mesečnih rata, da se radnicima poveže radni staž za prethodnih pet godina, kao i da im se overe knjižice koje nisu overene već tri godine, kazao je on.

Tragedija u "Goši" - obesio se radnik!

Prema njegovim rečima, radnici traže i da im se svakog meseca isplaćuju cele plate, "a ne kao do sada što je bio slučaj samo 10 do 15 odsto".

Vujičić je podsetio da je prošle nedeljne došlo do tragedije kada je u krugu fabrike njihov kolega izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog položaja i nemogućnosti da kupuje lekove.

"Goša", kako navodi Vujičić, osim remonta vagona za srpske železnice radi trenutno i konstrukcije za Žeželjev most koji je u izgradnji u Novom Sadu.

Fabrika šinskih vozila "Goša" je privatizovana početkom 2007. godine, a slovački "ŽOS Trnava AS" je platio za to preduzeće 1,8 miliona evra.

"Goša" je prodata putem javne aukcije, što je podrazumevalo da država novog vlasnika, njegove postupke i investicije kontroliše dve godine.

Agencija za privatizaciju je ranije utvrdila da u tom periodu nije bilo kršenja ugovora pošto je proizvodnja nastavljena u potpunosti, delatnost je zadržana, a broj zaposlenih je, sa početnih 639 u momentu prodaje, dostigao 946 na dan poslednje kontrole 24. decembra 2008.

Mediji su objavili da je račun Fabrike šinskih vozila "Goša" u neprekidnoj je blokadi ukupno 1.097 dana, to jest od 22. marta 2014. zbog iznosa od 602,9 miliona dinara dospelog duga, kao i da se dugovi "Goše" mere milijardama - oko dve milijarde kratkorocnih kredita i obaveza prema dobavljacima u zemlji i inostranstvu, još 72,6 miliona dinara dugoročnih kredita iz inostranstva i dodatnih 305 miliona dinara duga prema matičnom preduzeću "ŽOS Trnava".


U međuvremenu, reagovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je rekao da su inspekcije u prethodnom periodu dva puta podnosile prijave protiv vlasnika "Goše" zbog nepravilnosti u poslovanju, ali da sudski organi nijednom nisu odredili kaznu.

Vulin je novinarima u Novom Sadu rekao da je nedopustivo da neko ne uplaćuje doprinose za radnike i da takvo ponašanje mora biti sankcionisano.

"Upravo iz tih razloga inspekcije su i podnosile prijave, ali od suda vlasnik 'Goše', koji je privatnik i na koga država nema uticaj, dobio je samo nekakva uputstva o radu, a ne kazne", rekao je e Vulin prilikom posete skupu penzionera u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

On je naglasio da niko od zaposlenih u prethodne dve godine nije ni ministarstvu, ni bilo kojoj inspekciji prijavio da se u "Goši" ne uplaćuju doprinosi, iako im je to bilo poznato.

Prema Vulinovim rečima, to je neobjašnjivo.

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Itekako je objašnjivo Vuline. Tvoje inspekcije ne rade svoj posao već primaju mito kao i ti zajedno sa tim iz suda. A gde je ovde odgovornost države, ministra i inspektora. Svi ste vi za ovo krivi. Sad će ispasti da su sami radnici krivi jer nisu prijavili. A inspektorima koji primaju dobru platu za to niko ništa. Sve će jednom narod pomlatiti.

Fmp

Samo glasajte onda za ove napredne...vodja radi 24h,a ovi strajkuju stvarno nema smisla...joj srbijooo

brane121

@Fmp kakve veze oni imaju sa ovim slučajem?

special image