• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"In" je biti kuvar ili bankar

Lane su na listama želja najtraženije škole bile ugostiteljske, turističke i medicinske, a slična situacija očekuje se i ove godine...

Na listama želja beogradskih osmaka prošle godine najtraženije srednje škole bile su ugostiteljske, turističke i medicinske, pokazala je analiza Ministarstva prosvete. Slična situacija očekuje se i ove godine, što nesumnjivo govori da su deca dobro informisana šta se traži na tržištu i gde mogu dobro da zarade.

Rang-lista je utvrđena na osnovu broja slobodnih mesta u određenoj školi i broja učenika koji su tu školu upisali na jedno od prva tri mesta na listi želja.

"Najviše zainteresovanih bilo je za obrazovni profil kuvar, posle koga slede profili turistički, farmaceutski i fizioterapeutski tehničar. Narednih godina, u skladu sa potrebama tržišta rada, očekujemo formiranje novih obrazovnih profila iz oblasti tehnike i informatike", kaže za „24 sata” Radovan Živković, koordinator republičke upisne komisije.

Srednja ugostiteljsko-turistička škola bila je najtraženija u Beogradu sa 2.150 prijava za 324 mesta. Na drugom mestu po popularnosti je Srednja turistička škola. Srednja Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, koja ima četiri ogledna profila od kojih svaki prima 40 đaka, nalazi se na trećem mestu.

Profil farmaceutski tehničar prošle godine bio je od prvog do trećeg mesta na listi želja 126 učenika, fizioterapeutski tehničar kod 108, kozmetički tehničar kod 69, a maser kod 91 učenika.

Na listi najpopularnijih škola slede Treća beogradska gimnazija, Pravno-poslovna škola, Vazduhoplovno-tehnička škola, Prva beogradska gimnazija, Prva ekonomska škola (naročito je veliko interesovanje za profil bankarski službenik), Srednja tehnička PTT škola i Peta ekonomska škola.

Među najnepopularnijim, a samim tim i deficitarnim zanimanjima su putari, građevinci i varioci. U skladu s potrebama, ove godine pojavila su se i dva potpuno nova četvorogodišnja ogledna profila: tehničar za lovstvo i ribolovstvo i mašinski tehničar za reparaturu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image