• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kiparska kompanija kupila "Gošu"

Izvor MONDO/Agencije

Firma "Lisnart holdings limited" s Kipra je novi vlasnik fabrike "Goša" iz Smederevske Palanke, pišu danas beogradski mediji.

Slovačka firma Žos Trnava prenela je 100 odsto kapitala i imovine na tu kiparsku kompaniju, a radnici su o tome obavešteni juče ujutro, navodi se u listu "Politika".

Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, dan uoči početka generalnog štrajka u Goši, a u ponedeljak je transakacija zavedena.

Predsednik sindikata Nezavisnost u "Goši" Ljubomir Savić rekao je za "Politiku" da ih je generalni direktor Ivan Hemšild o prodaji firme obavestio telefonom u utorak ujutro.

"Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima", rekao je Savić.

Radnici "Goše" u generalnom štrajku

Radnici fabrike šinskih vozila Goša štrajkuju već deset dana, a traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate.

Žos Trnava državi Srbiji duguje oko četiri miliona evra na ime poreza i doprinosa za radnike.

Tragedija u "Goši" - obesio se radnik!

Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 miliona evra za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi "Politika".

Kompanija Žos Trnava kupila je Gošu iz Smederevske Palanke na aukciji početkom 2007. godine. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.

VULIN: GOŠA JE PRIVATNA, DRŽAVA NE MOŽE DA NAĐE REŠENJE

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da je Goša privatno preduzeće i da država ne može da nađe rešenje, ni da pokriva dugove privatnog vlasnika.

"To jednostavno nije moguće. Ono što je u nadležnosti države, mi možemo da uradimo. Mi možemo da vidimo da li ima bilo šta što država može konkretno uradi, ali ne možemo da rešimo problem zaostalih zarada od privatnog poslodavca", kazao je on novinarima.

On je rekao da je i za njega bilo iznenađenje kada je video danas u medijima da se pominje novi vlasnik sa Kipra.

"Hoću da saznam ko je. Hoću da se raspitam, da vidim kakve su njegove obaveze kao poslodavca šta je prihvatio i kakav je to ugovor", naveo je Vulin.

Vulin je rekao da je Ministarstvo rada dva puta podnosilo prijave protiv slovačkog poslodavca i da sudovi nisu reagovali u tom trenutku.

"Nisu prihvatili naše prijave, a upravo smo ih zbog neisplaćivanja zarada i doprinosa tužili kod nadležnih sudova i nadam se da ćemo i taj problem rešiti. Ministarstvo rada već dugo vremena predlaže da se uvedu sudovi rada da bi se radni sporovi brzo rešavali", kazao je on.

On je podsetio da je preduzeće Goša privatizovano 2007. godine.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BAĆKO

Vulin rece(i osta ziv!)da je firma privatna,pa drzava ne moze-nece da pomaze!OK.Da li su radnici PRIVATNI pa drzava ne moze i nece da ih zastiti od belosvetskih i domacih lopuza,prevaranata,krvopija,secikesa...Ej Vuline,crni sine!Da li znas gde pripadas?

Zoro iz Srbiju

Kakvi glupi komentari! Gošu i ostale fabrike prodali su genije Dinkić, Vlahović i žuta ba*ra!

Petar I Pavle

Pa ta Gosa je nekad bila uspesna firma i zaposljavala hiljade ljudi. Sramota kako ste unistili sve sto je vredelo. Sve zadruge i poljoprivredna dobra u Vojvodini su unistene.Narod tavori, a zene idu da cuvaju starce po nemackoj na po 3 meseca..Sve ostave i idu, propadaju brakovi, omladina po ulicama...kuku..kuku nama

special image