• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vraćaju se" platni razredi - 2018.

Izvor Tanjug

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je izjavila danas da će uskoro biti donet zakon o platama zaposlenih u autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama.

To je prvi korak ka sistemu platnih razreda, koji će početi da funkcioniše od početka 2018. godine.

"Ideja o platnim razredima se nastavlja i važan je deo sektorske budžetske podrške i značajna sredstva od EU možemo da dobijemo kada završimo taj jako težak deo reforme", naglasila je Brnabić.

Kako kaže, u završnoj fazi je Zakon o platama zaposlenih u AP i jedinicama lokalne samouprave pošto su o tome prošle nedelje završili konsultacije sa Ministarstvom finansija.

"Sada idemo u proces usvajanja na Vladi, a onda i u Skupštini i to je prvi značajan korak koji nas uvodi u taj sistem plata. Nakon toga do juna treba da završimo katalog radnih mesta i do kraja godine šifrarnik radnih mesta usvojimo sa katalogom i da sednemo sa sindikatima i dogovorimo se oko sistema plata", naglasila je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Prema njenim rečima, najteži deo posla će biti da se nađe optimalan način upravljanja ljudskim resursima, a pre svega vrednovanja uspeha i rada u javnoj upravi odnosno u lokalnim samoupravama i na republičkom nivou.

"Moramo da promenimo način vrednovanja uspeha. Sada imamo sistem vrednovanja od jedan do pet i više od 90 odsto je ocenjen sa pet, što znači da taj sistem ne funkcioniše i da moramo da ga menjamo. Do septembra ili oktobra ćemo to završiti kako bi ceo sistem zatvorili do kraja godine i od 1. januara krenuli da radimo u novom sistemu", kaže ministarka.

Platni razredi bili su neko vreme jedna od glavnih reforskih tema 2014. i 2015. godine, u vreme kada je Ministarstvo vodila prethodnica Brnabić, ministarka Kori Udovički, ali i pored dugotrajnih najava nikada nisu sprovedeni u delo.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda Veljko

Da li ste pogledali kako se to radi u Austriji? Ona je po položaju, broju stanovnika, klimi slična našoj zemlji.

special image