• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet poskupljuje gorivo?

Izvor mondo.rs

"Večernje novosti" pišu da bi odmah posle uskršnjih praznika gorivo na domaćim pumpama moglo da poskupi u proseku za dva dinara.

 Poskupljuje gorivo za dva dinara Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Povećanje cene nafte na međunarodnom tržištu već posle praznika najverovatnije će podići i cenu benzina i dizela, navodi ovaj list.

Cena referentne nafte tipa brent je u poslednjih dvadeset dana povećana za nešto više od 10 odsto i dostigla je nivo od 56 dolara za barel.

Ovo povećanje kod nas će se "preliti" u rezervoare, tako što će dizel koštati do 155 dinara za litar, a bezolovni benzin do 148 dinara po litru
, pišu "Novosti".

Veće cena na pumpama vozači su zatekli već u februaru, a koje je najviše bilo uslovljeno povećanom akcizom za naftne derivate koje je nametnula država. Sada se očekuje još jedan talas, ovoga puta zbog političkih i ratnih tenzija u Siriji.

"Poskupljenje se očekuje u visini do dva dinara po litru", procenuje Boban Atanacković iz AD "Nafta". 

Ako ćete kolima na put: Koliko gde košta gorivo

Ovaj nivo cene je u potpunosti u skladu sa predviđanjima većine stručnjaka, koja je očekivala da će prosečna cena barela brenta u 2017. biti oko 60 dolara.

U slučaju drastičnih poskupljenja nafte na svetskom tržištu, u Udruženju naftnih kompanija Srbije smatraju da država ima izlaz - smanjenje akcize.

"U skladu sa Zakonom o akcizama Vlada Srbije može da umanji nivo akciza do 20 odsto bez promene zakona i da ih vrati do zakonom propisanog nivoa po prestanku poremećaja", kažu u UNKS.

Ovu mogućnost je Vlada Srbije, poput mnogih vlada u Evropi iskoristila 2012. godine, čime je ublažen dramatični skok cena goriva na sve potrošače.

Šta se u Srbiji više vozi - dizelaši ili benzinci

Komentari 61

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lazar

Ima Android aplikacija za poredjenje cena goriva u Srbiji. Za sad prikazuju cene od nekoliko kompanija a kazu da rade na tome da dodaju sve pumpe u Srbiji.

Evil dead

Pa sta hoce vecina? Besplatno gorivo? Ako ce da se vozite onda zavucite ruku u dzep. Vecito kukate na ovo, na ono, zato vam tako i jeste. Da su vam mesecna primanja i po 2000 eura opet vecini ne bi valjalo i posle svi kazu sto nas mrzi zapad. Ne znate sta hocete uopste.

Dušan

@Evil dead Pokaj se dok još možeš

special image