Ekonomija

"Fajnenšel tajms" opet o Srbiji! Vučić: Ponosan sam na svoju zemlju

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Aleksandar Vučić napisao je na svom Instagramu da je "ponosan na Srbiju", posle izveštaja u Fajnenšel tajmsu da je Srbija, u odnosu na svoj BDP, privukla više grinfild investicija u 2018. nego bilo koja druga zemlja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U tekstu koji je objavljen danas, Fajnenšel tajms piše da je Srbija je u 2018. godini privukla više grinfild investicija u odnosu na bilo koju drugu zemlju u svetu, u odnosu na bruto nacionalni dohodak, prenose beogradski mediji.

Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, prenosi FT istraživanje "fDi Marketa".

Navodi se da su automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile vodeći sektori i zajedno su činili 54 procenata ukupnih inostranih ulaganja.

Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 odsto više nego 2017. godine, dodaje se u tekstu.

"Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine", navodi se u studiji.