Ekonomija

Ministarstvo: CAR:GO radi NELEGALNO, nadležni da sprovedu zakon!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podseća da je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prošao sve instance, da je propisao uslove za sve vidove prevoza putnika, uključujući i taksi prevoz.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo je, naime, reagovalo na pojedine stavove zvaničnika i predstavnika nevladinog sektora poput NALED-a, a u kojima se relativizuje činjenica da udruženje CAR:GO obavlja taksi delatnost suprotno zakonu koji uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

"U ovom zakonu nema nikakvih 'rupa' kako se pokušava predstaviti u delu javnosti, već je reč o pokušajima da se opravda nelegalno obavljanje prevoza od strane udruženja CAR:GO", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta ministarke.

U saopštenju Ministarstvo podseća da je upravo Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju sankcionisao nelagalne vidove prevoza, kao što je pružanje taksi usluga pod plaštom limo servisa.

PROČITAJTE I OVO

"Podsećamo da je pre donošenja ovog zakona upravo CAR:GO koristio postojanje više zakona koji nedovoljno precizno uređuju istu oblast, za nelegalno organizovanje taksi prevoza. Takođe smo neprijatno iznenađeni i neistinitim tvrdnjama pojedinih profesora Saobraćajnog fakulteta, koji otvoreno obmanjuju javnost da Kar go nije taksi i ne krši zakon", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu tvrde da je nedvosmisleno da se udruženje CAR:GO bavi organizovanjem nelegalnog taksi prevoza, suprotno važećem zakonu.

"Delatnost koju obavlja CAR:GO nije pružanje pomoći članovima na putu, kako predstavnici ove kompanije pokušavaju da ga objasne vređajući time inteligenciju građana niti je pružanje usluge pametnog prevoza u gradovima, koji u važećoj klasifikaciji delatnosti Srbije nigde ne postoji", tvrde u Ministarstvu.

Kažu i da nikada pitanje uvođenja "novih usluga" u prevozu putnika nije predložila bilo koja grupacija, pojedinac, organizacija, pa ni od "samoproklamovanih lidera četvrte industrijske revolucije".

Ministarstvo podseća i da su za sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nadležni gradski inspekcijski organi, policija i komunalna policija, kojima su zakonom data i dodatna ovlašćenja, kako bi mogli da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza.

Beogradski taksisti protestuju već više od nedelju dana tražeći da se CAR:GO skloni sa ulica Srbije.

Oni traže njihovo zatvaranje, navodeći da je reč o nelegalnom poslovanju.