Ekonomija

Vučić obišao "Podrum Palić": Jako je bitno ulagati u vinarsku industriju

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obilska "Podruma Palić " najavio posebnu strategiju za razvoj vinarstva u Srbiji uz napomenu da je obezbeđeno dodatno tržište u Rusiji i Kini za izvoz rakije.

"Neko misli da ja volim da popijem pa zato kažem, ali nije, to je jako bitno za našu industriju. Srpska vinarska industrija u koracima od sedam milja napreduje po pitanju kvaliteta", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zahvalio se domaćinima i predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu za podršku.

"Ponosan sam na vas ljudi što ste ovoliko para uložili, što okupljate proizvođače paprike. Naročito sam zahvalan Andoru Čakanju što se vratio u Srbiju, radi i to veoma uspešno. Njihove vinarije imaju fantastične kapacitete, hvala im na tome", izjavio je Vučić navodeći da njihov izvoz znači više novca za Suboticu.

On je dodao da Srbija ulaže u prijateljstvo sa Mađarskom.

Vučić je kazao da će biti dobro ako Srbija uspe da do 15. februara, na Sretenje potrvdi svoju nacionalnu politiku.

"Verujem da bi jedna vrsta potrvde unutrašnje i spoljne politike Srbije, bila dobra ne zbog sebe zbog budućih generacija. Važno je da potvrdite jedan kurs", rekao je Vučić.

Dodao je da je bitno da sami donosimo svoje odluke i da doprinosi daljem i većem ugledu Srbije.

Pastor je kazao da je blizu 300 miliona evra uloženo u taj podrum, te da je polovinu finansirala Vlada Mađarske.

"Pomogli smo ljudima da kupe više od 800 kuća u seoskim sredinama. To je sve doprinelo da se osnaže naša gazdinstva", rekao je Pastor.

Kompanija "Andex" je pre dve godine preuzela "Podrum Palić". Do sada su kreirali 11 novih brendova u 10 kategorija - rakija i jakih alkoholnih pića.

Na mestu nekadašnje fabrike "Podrum Palić" izgrađena je hladnjača kapaciteta skladištenja 6.000 tona smrznutih proizvoda sa linijama za preradu višnje i paprike, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Subotici kompaniju "Goodwill pharma", koja je otvorila novi pogon najsavremenije laboratorije za fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja.

"Fantastično urađeno, čisto i uredno! Samo napred!", napisao je predsednik na zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sa predsednikom skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, poslanikom Balintom Pastorom i generalnim direktorom kompanije Zoltanom Tamašem.

Nova fabrika kompanije "Goodwill pharma", koja uključuje proizvodni pogon, magacin i upravnu zgradu, otvorena je juče u Subotici.

"Goodwill pharma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona pocela je krajem 2017. godine.

Za nepune 2 godine, izgrađena je nova poslovna jedinica na 4.000 kvadratnih metara, sa proizvodnim pogonom godišnjeg kapaciteta od 15 miliona jedinica.