Ekonomija

Vučić: Ekonomija Srbije četiri puta brže raste od ekonomija zemalja EU!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uvrenje da će stopa nezaposlenosti u našoj zemlji već za dve ili tri godine biti spuštena trajno ispod 8,5 odsto.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

On je rekao da Srbija četiri puta brže ekonomski napreduje od zemalja Evrope.

"Po proceni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ekonomije zemalja Evropske unije beležiće rast od 1 odsto, dok će ekonomija Srbije rasti 4 odsto", kazao je Vučić za televiziju Pink.


Vučić je rekao da političari u Srbiji ne razumeju budžet nedavno usvojen za 2020. godinu i da je Srbija nedavno prevazišla bruto-domaći proizvod Jugoslavije iz 1989. godine.

On je dodao da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji 24 odsto, ali da Evropa "grabi" mlade iz Srbije.

"U Evropi je trka za ljudima, a ne za teritoriju kako to neki misle u Srbiji i regionu", istakao je Vučić.

Komentarišući novi podatak da je nezaposlenost u Srbji pala na 9,5 odsto, Vučić je rekao da ćemo kada nezpaoslenost bude 8,5 odsto i moći da kazemo da smo blizu standarda EU po tom pitanju.

"Ali, će naša stopa rasta biti mnogo viša nego u zemljama evrozone, nedovoljno visoka, jer su značajno ispred nas, ali ćemo ih ubrzano pristitizati", naveo je Vučić gostujući na Pinku.

Kaže da je procena MMF-a da će privredni rast u evrozoni biti jedan odsto, a u Srbiji četiri i iznad četiri odsto.

"Mi ćemo četiri puta brže napredovati", naglasio je Vučić.

To se nije desilo preko dana, to je rezultat ozbiljnog i odgovornog rada, naglasio je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na kritike da je tek usvojeni budžet predizborni a ne razvojni te da političari nauče nešto da govore i to stalno ponavljaju iako mi "naše prihode tumačimo veoma konzervativno".

" To vam je kao kad mladi igrač Zvezde nauči da posle utakmice izjavi kako nismo iskoristili svoje šanse a nismo imali ni šansu da stvorimo šansu", rekao je Vučić dodajući da je Partizan igrao odlično.