Ekonomija

Izvozićemo ŠVAJCARSKE ČOKOLADE iz Novog Sada već u 2021.

Izvor mondo.rs

Bari Kalebo (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih čokolada i proizvoda od kakaa, danas je počeo izgradnju fabrike čokolade u Srbiji.

Beograd se može pohvaliti Muzejom čokolade, a vojvođanska "prestonica" će uskoro moći svetskom fabrikom. Bari Kalebo će to biti prva fabrike u jugoistočnoj Evropi a najsavremenije fabričko postrojenje u Novom Sadu, imaće proizvodni kapacitet 50 hiljada tona.

Ukupni obim investicije tokom petogodišnjeg perioda trebalo bi da dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka) a očekuje se da fabrika počne sa radom do 2021. godine.

 "U skladu sa našom strategijom 'pametnog rasta', novo fabričko postrojenje u Novom Sadu će nam omogućiti da proširimo naše poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz koga će Bari Kalebo čokoladom snabdevati tržišta jugoistočne Evrope koja se ubrzano razvijaju", rekao je na otvaranju radova generalni direktor grupe, Antoan de Sen-Afrik.

Bari Kalebo
Izvor: Youtube/ Barry Callebaut Group

ZA FER ODNOS PREMA FARMERIMA

Bari Kalebo grupa je posvećen prelasku na održivu proizvodnju čokolade do 2025. godine, čime će se osigurati buduće zalihe kakaoa i poboljšati životni standard primarnih poljoprivrednih proizvođača. Grupa pruža podršku fondaciji Kokoa horajzons (Cocoa Horizons), čiji je cilj održiva budućnost kakaoa i čokolade.

Godišnju prodaju vrednu 7,3 milijarde švajcarskih franaka (6,5 milijardi evra) u fiskalnoj 2018-2019. godini, Bari Kalebo sa sedištem u Cirihu je ostvario iz 60 proizvodnih postrojenja širom sveta u koima je zaposleno više od 12 hiljada radnika.

Kompanija snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi, kao što su konditori, poslastičari, pekari, hoteli, restorani i ugostiteljski objekti. Dva zaštićena globalna brenda koja opslužuju i ispunjavaju sve specifične potrebe prethodno pomenutih klijenata sa istančanim ukusom su "kalebo" (Callebaut) i "kakao bari" (Cacao Barry).

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, koju je predvodio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, glavni izvršni direktor Bari Kalebo grupe Antoan de Sen-Afrik, regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter i generalni menadžer za jugoistočnu Evropu, Stojan Kemera.