Ekonomija

"BIĆE JOŠ": Milijardu evra podrške Svetske banke!

Izvor mondo.rs

Kao odgovor na krizu koja je nastala usled COVID-19 virusa, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao vodeća međunarodna finansijska institucija, donela je odluku da obezbedi dodatnu podršku ekonomijama u kojima je angažovana i u koje investira

Krajem prošle nedelje Svetska banka se obratila Vladi Srbije pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica korona virusa.

Upravni odbor Banke je odobio sada i "hitni paket solidarnosti" u iznosu od milijardu evra, što je samo prvi korak pomoći, jer je "banka spremna da poveća podršku ako i kada to bude potrebno".

"Paket solidarnosti demonstrira da EBRD ostaje otvorena za poslovanje i spremna je da deluje brzo i u skladu sa zahtevima. Banka je spremna da pruži ovakav odgovor i da podrži svoje klijente i zemlje u kojima posluje u ovom kritičnom trenutku zahvaljujući snažnom osnovnom kapitalu i odličnim rezultatima postignutim tokom prethodnih godina.

Ovih dana nas takođe često pitaju o našem viđenju kratkoročnog i dugoročnog ekonomskog uticaja trenutnih događaja. Budući da se radi o situaciji koja se brzo razvija, teško je izvesti konačne zaključke. Ono što već sada deluje izvesno jeste da će dešavanja imati neposredan uticaj na ekonomski učinak u regionima EBRD-a, ali, za razliku od finansijske krize iz 2008, prema našoj proceni, moguć je brzi oporavak nakon zaustavljanja epidemije", stoji u saopštenju Svetske banke.