TEZGE VIŠE NE RADE: Nove vladine mere zbog korone odnose se i na pijace

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, a uz odluku da se produže mere samoizolacije i policijski čas vikendom, predložena je i mera – za pijace.

MONDO/Predrag Vujić

"Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg", stoji u saopštenju Vlade Srbije posle sednice na kojoj su pooštrene mere socijalnog distanciranja.

Pijace u Srbiji do sada su ionako radile skraćeno, tj. samo tri poslednja dana u nedelji. Ovom preporukom, a ona će se verovatno shvatiti kao naredba, pijace će biti potpuno zatvorene. Doduše, na njima ionako nije bilo previše sveta jer je i ponuda bila vrlo oskudna, pokazale su i naše slike sa Zemunske pijace.

Tako preporuku Vlade tumači i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Od danas su zatvorene pijace i na otvorenom i na zatvorenom prostoru. Jako je važno da uđemo u najvažniju fazu borbe (protiv epidemije korona virusa) i da na pijacama sprečimo okupljanje ljudi", kazao je Nedimović, koji je "povodom odluke o zatvaranju pijaca apelovao na sve poljoprivredne proizvođače a naročito na povrtare da razumeju trenutak u kome se nalaze".

Nedimović kaže da će za ove ljude, kojima je ovo uglavnom jedini način da prodaju svoje proizvode, "država kasnije imati razumevanja različitim ekonomskim merama".

Šta će biti sa maloprodajnim objektima koji se nalaze na pijacama nije jasno. Prema prethodnom režimu, kako je to objasnio predsednik Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević, gostujući u jutarnjem programu Televizije Hepi, tim radnjama je bilo određeno svakodnevno radno vreme (mimo tri radna dnaa piajce) i mogli su da "obavljaju svoju delatnost jer imaju posebne ulaze i izlaze u objekat".